برای روشن شد هرچه بیشتر تکالیف مالیاتی مشاغل مختلف، سازمان امور مالیاتی کسب و کارها را بر اساس معیارهای مشخصی گروه بندی کرده است. گروه بندی مشاغل مالیاتی بر اساس نوع فعالیت آنها و مهمتر از آن، بر اساس سطح درآمد حاصل از فروش کالا و خدمات تعیین می گردد.
سازمان امور مالیاتی مشاغل مختلف را به سه گروه مختلف تقسیم بندی کرده و برای هریک تکالیفی را در نظر گرفته است. طبق قانون مالیات های مستقیم و بر اساس گروه بندی سال 1402، تمامی مشاغل موظفند در سامانه tax.gov.ir ثبت نام کرده و متناسب با گروهی که به آن تعلق دارند اقدام به پرداخت مالیات های متعلقه نمایند.
در این مقاله از وال بیل قصد داریم به گروه بندی مشاغل مالیاتی در سال 1402 را تشریح کنیم. آشنایی با گروه های مختلف مشاغل مالیاتی برای ثبت و ارسال صحیح گزارش های مالیاتی ضروری است. با ما همراه باشید.
الف ) گروه اول مشاغل مالیاتی : صاحبان کسب و کارهای پردرآمد
آیین نامه مالیاتی جدیدی که در سال 1394 به تصویب رسید، تعریف جدیدd از گروه بندی مشاغل مالیاتی ارائه داد و آنها را بر اساس نوع و حجم و فعالیتشان تقسیم بندی کرد.
بر این اساس تمامی افرادی که درآمد آنها طی 2 سال گذشته بیشتر از 15 میلیارد تومان برآورد شود، جزو گروه “الف” از مشاغل مالیاتی، یعنی کسب و کارهای پردرآمد قرار می گیرند. همچنین افرادی که درآمد قطعی آنها بیشتر از 15 میلیارد تومان باشد نیز در گروه اول قرار می گیرند.
با توجه به میانگین گزارش های درآمد، سازمان امور مالیاتی کسب و کارهای زیر را به صورت خودکار در گروه مشاغل پردرآمد یا گروه الف قرار می دهد:
تکالیف مشاغل مالیاتی گروه اول
- نگه داشتن دفتر کلیه روزنامه، دفاتر دستی یا ماشینی و مدارک مورد نیاز جهت اظهارنامه مالیاتی
- ارائه صورتحساب سود و زیان
- ارائه ترازنامه
ب) گروه دوم مشاغل مالیاتی: مشاغل با درآمد متوسط به بالا
در گروه بندی مشاغل مالیاتی در سال 1402، کسب و کارهایی که مجموع فروش کالا یا خدمات آنها بر اساس اظهارنامه مالیاتی 2 سال قبلی بیشتر از میلیارد تومان باشد در گروه دوم یا گروه “ب” مشاغل مالیاتی قرار می گیرند.
همچنین کسب و کارهایی که درآمد قطعی آنها طی 2 سال قبلی بین 5 تا 15 میلیارد تومان باشد نیز در گروه بندی مشاغل مالیاتی در دسته “ب” قرار می گیرند. گروه دوم بر اساس حجم و سطح درآمد تعریف شده و نوع کسب و کارها در تعیین آن نقشی ندارد.
تکالیف مشاغل مالیاتی گروه دوم
- نگه داشتن اسناد درآمدی مربوط به فروش کالا و خدمات یا سایر درآمدها
- نگهداری از اسناد مربوط به خرید کالا، خدمات و سایر هزینه های صورت گرفته
- تنظیم صورت درآمد و هزینه به صورت ماهیانه و سالیانه
نکته : مشاغلی مالیاتی گروه دوم باید مدارک و اسناد هر سال مالی را به تفکیک تاریخ وقوع پیش خود نگه داشته و در دفاتر قانونی ثبت کنند.
ج ) گروه سوم مشاغل مالیاتی : صاحبان کسب و کارهای کوچک
طبق تعریف گروه بندی مشاغل مالیاتی ، کسب و کارهایی که درآمد 2 سال قبلی مالیاتی آنها از گروه های اول و دوم کمتر باشد، در دسته مشاغل مالیاتی گروه “ج” یا کسب و کارهای کوچک جای خواهند گرفت.
مدیران مشاغل تازه تأسیس که کمتر از 3 سال از شروع فعالیتشان می گذرد نیز در گروه سوم مشاغل مالیاتی جای می گیرند.
تکالیف مودیان گروه سوم
- نگه داشتن اسناد مربوط به درآمد حاصل از فروش کالا یا خدمات و سایر درآمدها
- نگهداری از اسناد خرید کالا ، خدمات و سایر هزینه ها
- تنظیم سند خلاصه درآمد و هزینه سالیانه
مالیات اشخاص حقوقی چگونه است؟
بر اساس جدول گروه بندی مشاغل مالیاتی در سال 1402 تنها اشخاص حقیقی شامل گروه بندی مشاغل مالیاتی می شوند. اشخاص حقوقی بر اساس قوانین سازمان امور مالیات، هر ساله باید در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی کسب و کارشان را برای سازمان ارسال کرده و آن را پرداخت کنند.
صورتحساب الکترونیکی معاملات
بر اساس قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، از این پس تمامی مشاغل مالیاتی گروه های اول، دوم و سوم، موظفند به جای تسلیم گزارش های مالیاتی کاغذی، صورتحساب الکترونیکی معاملات خود را حداکثر یک هفته بعد از هر معامله برای سامانه مودیان ارسال کنند. انواع صورتحساب الکترونیکی برای انواع مشاغل نیز متفاوت است.
برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم این مقاله را مطالعه نمایید.
جمع بندی
گروه بندی مشاغل مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کمک می کند تا راحت تر صورت های درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی را بررسی کرده و متناسب با گروهی که در آن قرار دارند، مبلغ مالیات آنها را تعیین کند. این گروه بندی در کنار سیستماتیک شدن نظام مالیاتی کشور باعث شده تا عدالت در جمع آوری مالیات هرچه بیشتر رعایت شود.
سوالات متداول
· کسب و کارهای کم درآمد در کدام گروه مالیاتی قرار می گیرند؟
به صورت کلی اگر درآمد دو ساله کسب و کار شما کمتر از 5 میلیارد تومان باشد در گروه سوم جای خواهید گرفت.
· آیا شرکت هایی که حقوق پرداخت می کنند باید مالیاتی جداگانه ای از این بابت بپردازند؟
بله، یکی از مالیات هایی که کارفرمایان و صاحبان مشاغل پرداخت می کنند، مالیات بر حقوق است.