آشنایی با سوالات متداول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان .
پیش از این در سایر مقالات وبلاگ وال بیل به زوایای مختلف قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان پرداختیم و در مورد موضوعاتی همچون سامانه مودیان چیست، صورتحساب الکترونیکی چیست، مدت زمان ارسال صورتحساب الکترونیکی، نحوه ارسال صورتحساب الکترونیکی و غیره صحبت کردیم.
در این مقاله از وال بیل قصد داریم به صورت خلاصه به سوالات متداول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مویدیان اشاره داشته باشیم. منبع پاسخ این سوالات اسناد دستورالعمل های رسمی سازمان امور مالیاتی است.
آشنایی با سوالات متداول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان می تواند ابهات زیادی را برطرف کرده و به موضوعاتی که ممکن است در مقالات دیگر پیدا نکنید اشاره کند. با ما همراه باشید.
مهمترین سوالات متداول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
مهمترین سوالات متداول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان عبارتند از:
چه اشخاصی مشمول اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان هستند؟
کلیه صاحبان مشاغل صنفی و غیر صنفی، و اشخاص حقوقی موضوع فصل چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیات های مستقیم مصوب 1366/12/3 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، جزو مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی هستند.
تاریخ مشمولیت اشخاص در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان چه زمانی است؟
تاریخ مشمولیت برای مودیانی که اکنون در حال فعالیت هستند، از تاریخ های اعلام شده در فراخوان سامانه مودیان بوده، و برای مودیانی که بعد از تاریخ فراخوان شروع به فعالیت رسمی نموده اند، از تاریخ شروع فعالیت آنها محاسبه می شود.
شماره منحصر به فرد مالیاتی چیست؟
شماره منحصر به فرد مالیاتی شناسه ای 22 کاراکتری است که در پایانه فروشگاهی به صورت منحصر به فرد تولید شده و به هر صورتحساب الکترونیکی اختصاص داده می شود. شماره 22 رقمی منحصر به فرد مالیاتی از چهار مولفه با طول ثابت تشکیل شده است.
شامل : شناسه یکتای حافظه مالیاتی (6 کاراکتر)، تاریخ ثبت صورتحساب (5 کاراکتر)، سریال داخلی صورتحساب حافظه مالیاتی (10 کاراکتر) و رقم کنترلی (1 کاراکتر).
تفاوت شناسه یکتای حافظه مالیاتی و شماره منحصر به فرد مالیاتی در چیست؟
شناسه یکتای حافظه مالیاتی یک کد 6 رقمی بوده و در واقع جزئی از شماره منحصر به فرد مالیاتی است. سازمان امور مالیاتی به واسطه شناسه یکتای حافظه مالیاتی میفهمد که صورتحساب توسط کدام مودی و در چه مکانی صادر شده است. شناسه یکتای حافظه مالیاتی مانند شناسنامه مالیاتی شماست.
برای آشنایی با مراحل دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی اینجا کلیک کنید.
انواع صورتحساب الکترونیکی چیست؟
بر اساس دستورالعمل پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، سه نوع صورتحساب الکترونیکی تعریف شده است که عبارتند از:
- صورتحساب الکترونیکی نوع اول: صورتحسابی است با اطلاعات هویتی فروشنده و خریدار، کالا یا خدمت فروش رفته.
- صورتحساب الکترونیکی نوع دوم: صورتحسابی است با اطلاعات کامل فروشنده، اطلاعات کامل کالا یا خدمات و بدون اطلاعات خریدار.
- صورتحساب الکترونیکی نوع سوم: رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه الکترونیکی پرداخت دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی، که حسب مقررات اعلامی از طرف سازمان امور مالیاتی کشور، به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده پذیرفته شده است.
هرکدام از این صورتحساب ها، به ویژه صورتحساب الکترونیکی نوع اول الگوهای اختصاصی برای برخی از انواع کسب و کارهای خاص دارند. مودیان حتما باید صورتحساب الکترونیکی را با الگوی مناسب کسب و کار خود ارسال کنند.
برای آشنایی بیشتر حتما توصیه می کنیم مقاله انواع الگوهای صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.
جهت آموزش پردن کردن صورتحساب الکترونیکی، و دریافت فایل اکسل الگوهای مختلف صورتحساب به این قسمت مراجعه کنید.
بابت ارائه خدمات به خارج از کشور، چه نوع صورتحساب الکترونیکی صادر می گردد؟
مودیان بابت هرگونه ارائه خدمات به خارج از کشور، باید از صورتحساب الکترونیکی با الگوی صادرات استفاده نمایند. لازم به ذکر است که درج اطلاعات خریدار خارجی و شماره کوتاژ اظهارنامه گمرکی در این نوع صورتحساب، اختیاری است.
آیا درج شماره اقتصادی خریدار برای صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی است؟
اگر خریدار جزو صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی باشد درج شماره اقتصادی او در صورتحساب الکترونیکی الزامی است، اما در صورتی که خریدار مصرف کننده نهایی باشد، نیازی به درج شماره اقتصادی خریدار در صورتحساب الکترونیکی نیست.
آیا ساز و کاری برای اعطای شماره اقتصادی به اتباع غیر ایرانی به عنوان خریدار وجود دارد؟
بله، امکان اعطای شماره اقتصادی به اتباع غیر ایرانی وجود دارد.
در صورت کاهش یا افزایش تعداد یا مقدار مواد مورد معامله، می بایست چه نوع صورتحسابی صادر گردد؟
شما می توانید صورتحساب های الکترونیکی ارسالی را اصلاح، ابطال و مرجوع کنید.
در صورت افزایش، برای تعداد یا مقدار افزایشی علاوه بر امکان صدور صورتحساب جدید (اصلی)، می توان صورتحساب اصلاحی نیز صادر نمود. امکان افزودن شناسه کالا/خدمت جدید در صورتحساب اصلاحی وجود ندارد.
در صورت کاهش، برای تعداد یا مقدار کاهشی علاوه بر امکان صدور صورتحساب برگشت از فروش، صورتحساب اصلاحی نیز می توان صادر نمود. تنها در صورت ثبت اشتباه تعداد یا مقدار در صورتحساب اصلی می توان از این قابلیت برای اصلاح استفاده نمود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیقتر بهتر نگاهی به مقاله 4 روش ارسال صورتحساب الکترونیکی بیندازید.
در صورتحساب الکترونیکی ابطالی، وارد کردن کدام یک از اقلام اطلاعاتی اجباری است؟
شماره منحصر به فرد مالیاتی، شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب مرجع، تاریخ و زمان صدور صورتحساب (میلادی)، شماره اقتصادی فروشنده.
در صورتحساب های الکترونیکی اصلاحی و برگشت از فروش وارد کردن کدام یک از اقلام اطلاعاتی اجباری است؟
شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب مرجع به علاوه کلیه اقلام اطلاعاتی صورتحساب مرجع.
آیا مدت زمان مشخصی برای صدور صورتحساب اصلاحی، برگشت از فروش و ابطالی در سامانه مودیان وجود دارد؟
مهلت زمانی برای صدور صورتحساب اصلاحی، برگشت از فروش و یا ابطالی وجود ندارد. لازم به ذکر است فاصله زمانی تاریخ و زمان صدور صورتحساب مرجع با ارسال آن به سامانه مودیان نباید بیشتر از یک هفته باشد.
شناسه کالا و خدمات چیست؟ از چه مرجعی باید آن را دریافت کرد؟
شناسه کالا یا خدمات یک شماره 13 رقمی است که به کالا یا خدمات مختلف تخصیص داده می شود. به ازای هر ردیف در صورتحساب الکترونیکی صادره توسط مودی، درج شناسه کالا یا خدمات مرتبط الزامی است کلیه واحدهای تولیدی، واردکنندگان و ارائه دهندگان خدمات مکلف به دریافت شناسه مذکور از وزارت صنعت، معدن و تجارت می باشند. شما می توانید شناسه های کالا و خدمات رسمی را از طریق نشانی stuffid.tax.gov.ir دریافت کنید.
همچنین میتوانید این شناسه ها را مستقیما از این صفحه دانلود کنید.
درصورتی که خریدار فعال اقتصادی باشد اما فروشنده، صورتحساب الکترونیکی نوع دوم صادر نماید، تکلیف اعتبار مالیاتی خریدار چیست؟
خریدار جهت بهره مندی از اعتبار مالیاتی، باید از فروشنده درخواست کند تا ضمن ابطال صورتحساب الکترونیکی نوع دوم صادر شده، نسبت به صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی نوع اول در سامانه مودیان اقدام نماید.
حد مجاز فروش برای واحدهای جدیدالتاسیس یا واحدهای فاقد سابقه مالیاتی چقدر است؟
این یکی از سوالات متداول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان است. واحدهای تازه تاسیس می توانند حداکثر تا سه برابر معافیت سالانه موضوع ماده (101) قانون مالیات های مستقیم در هر دوره مالیاتی، صورتحساب الکترونیکی صادر کنند.
برای آشنایی بیشتر مقاله سقف صدور صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.
چند روش برای ارسال صورتحساب الکترونیکی وجود دارد؟
- ارسال صورتحساب الکترونیکی به صورت مستقیم توسط مودی
- ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد – با کلید مودی
- ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد- با کلید شرکت معتمد
- ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط سامانه های دولتی
مودیان همچنین می توانند با استفاده خدمات شرکت های نرم افزاری معتبری همچون وال بیل صورتحساب های الکترونیکی خود را ارسال کنند. وال بیل طی همکاری با شرکت های معتمد، علاوه بر اینکه پنلی آنلاین برای اتصال مستیم به کارپوشه سامانه مودیان طراحی کرده، می تواند صورتحساب های الکترونیکی شما را در قالب فایل اکس دریافت کرده و در کارپوشه شما ثبت کند.
شرکت های معتمد مالیاتی چیست؟
شرکت های معتمد مالیاتی اشخاص حقوقی دارای پروانه رسمی هستند که حسب ضوابط و دستورالعمل های ابلاغی سازمان امور مالیاتی، نسبت به ارائه مشاوره وآموزش های لازم به مودیان، نصب و پشتیبانی تجهیزات مورد نیاز برای ارائه خدمات مالیاتی از قبیل خدمات مربوط به صدور صورتحساب الکترونیکی و سایر امور غیرحاکمیتی با سازمان امور مالیاتی همکاری میکنند.
آیا امکان ارسال صورتحساب های الکترونیکی به صورت یکجا وجود دارد؟
بله. ارسال صورتحساب های الکترونیکی در قالب بسته های حداکثر 100 تایی امکانپذیر است.
کدام صورتحساب الکترونیکی از نظر سازمان امور مالیاتی کشور معتبر محسوب می شود؟
صورتحساب الکترونیکی دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که مطابق قواعد سازمان امور مالیاتی کشور صادر و به سامانه مودیان ارسال شده باشد، معتبر خواهد بود.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم به برخی از مهمترین سوالات متداول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان پاسخ دهیم.
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با آخرین اطلاعیه های سازمان امور مالیاتی به کانال آپارات وال بیل نیز مراجعه نمایید.