استعلام، تشکیل پرونده و معافیت مالیات کارتخوان

مالیات کارتخوان

دستگاه‌های کارتخوان درگاه پرداخت بیشتر کسب و کارهای کوچک و بزرگ هستند. طبیعی است از آن جایی که درآمد مستقیم بیشتر مشاغل از طریق دستگاه کارتخوان صورت می‌گیرد، تراکنش‌های مربوط به درآمد مستقیم این دستگاه‌ها مشمول پرداخت مالیات کارتخوان شود.

پیش از این در مقاله آموزش ثبت مالیاتی دستگاه کارتخوان به صورت کامل در مورد اهمیت ثبت مالیاتی دستگاه‌های پوز و جریمه‌های ناشی از تخلف در آن صحبت کرده بودیم.

اما در این مقاله قصد داریم به سایر جنبه‌های موضوع مالیات دستگاه کارتخوان اشاره کنیم. با وال بیل همراه باشید.

مالیات کارتخوان
مالیات کارتخوان

مالیات دستگاه پوز

تمامی افرادی که به هر نحوی یک دستگاه کارتخوان دارند و درآمد مستقیم آن‌ها از طریق این دستگاه صورت می‌گیرید، موظفند در سایت سازمان امور مالیاتی ثبت نام کرده و کد مالیاتی دستگاه کارتخوان خود را دریافت کنند. مودیان با این کار یک پرونده رسمی تشکیل داده و دستگاه کارتخوان را به اداره مالیات معرفی می‌کنند.

با این کار اداره مالیات می‌تواند گزارش‌های تراکنشات دستگاه کارتخوان را به صورت دقیق از بانک مرکزی دریافت کرده و مالیات آن را عادلانه محاسبه کند. چنانچه کد مالیاتی دریافت نکنید، علاوه بر جریمه‌های مالیاتی، تمامی تراکنش‌های دستگاه کارتخوان شما نیز مشمول مالیات خواهد شد.

ثبت مالیاتی دستگاه کارتخوان چیزی به مبلغ مالیات شما نمی‌افزاید، اما عدم ثبت مالیاتی دستگاه پوز باعث افزایش مالیات شما خواهد شد.

بعد از این توضیح کوتاه بهتر است سراغ سایر مباحث مهم مربوط به مالیات دستگاه کارتخوان برویم.

استعلام مالیات کارتخوان

شما می‌توانید استعلام مالیات کارتخوان خود را به صورت آنلاین از سامانه سازمان امور مالیاتی دریافت کنید. کافیست ابتدا به سایت my.tax.gov.ir مراجعه کرده و با استفاده از کد ملی و رمز عبور وارد سامانه شوید. داخل صفحه شخصی خود در این سامانه می‌توانید مالیات کارتخوان خود را مشاهده کنید.

البته دقت داشته باشید افرادی می‌توانند استعلام  مالیات دستگاه کارتخوان خود را بگیرند که قبلاً در این سامانه ثبت نام کرده باشند.

برای آشنایی با نحوه ثبت نام در سامانه مودیان توصیه می‌کنیم حتماً این مقاله را مطالعه کنید.

دستگاه‌های کارتخوانی که تازه مشمول مالیات شده‌اند و افرادی که از طریق آن‌ها درآمد دارند باید اظهارنامه مالیاتی خود را تسلیم کرده و نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام نمایند.

بعد از تشکیل پرونده، سازمان امور مالیاتی پس از بررسی تراکنش‌های صورت گرفته با دستگاه کارتخوان (بانک مرکزی با استفاده از کد مالیاتی می‌تواند گزارش دقیق تراکنش‌های هر دستگاه کارتخوان را استعلام بگیرد) مالیات مؤدی را تعیین می‌کند.

تنها مودیانی که دستگاه کارتخوان خود را ثبت کرده باشند اجازه دارند نسبت به میزان مالیات اعلام شده اعتراض کنند. همچنین احتمال قطع شدن دستگاه‌های پوزی که برای آن‌ها پرونده تشکیل نشده است وجود دارد.

نرخ مالیات کارتخوان در سه گروه شغلی خدماتی، بازرگانی و تولیدی با یکدیگر متفاوت بوده و بین 10 تا 25 درصد متغیر است.

مالیات کارتخوان
مالیات کارتخوان

ثبت پرونده مالیاتی کارتخوان

ثبت نام مالیاتی دستگاه کارتخوان فرآیند ساده‌ای داشته و به صورت آنلاین انجام می‌شود. شما باید پس از ثبت نام و ورود به سایت my.tax.gov.ir روی گزینه “ساماندهی پذیرنده بانکی” کلیک کرده و در صفحه جدید که برای شما باز می‌شود گزینه درخواست غیرفعال‌سازی یا الصاق به پرونده را برای دستگاه کارتخوان خود انتخاب کنید.

سپس می‌توانید با انتخاب دستگاه پوز مورد نظر خود آن را به سامانه مودیان مالیاتی متصل کرده و برای آن یک پرونده مالیاتی تشکیل دهید. بر اساس ماده 11 قانون مالیات‌های مستقیم، بانک مرکزی از سال 1400 موظف شده تا اطلاعات همه افرادی که دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت آنلاین دارند را به سازمان امور مالیاتی تسلیم کند.

مالیات دستگاه کارتخوان چقدر است؟

اول از همه اینکه مالیات دستگاه کارتخوان چیزی به مبلغ کلی مالیات شما اضافه نمی‌کند. اتفاقاً مانع زیادتر شدن مبلغ مالیات شما خواهد شد. مالیات دستگاه کارتخوان همان مالیات مستقیم بر درآمد است.

میزان مالیات کارتخوان بسته به مقدار مازاد سود از 35 میلیون تومان به بالا متغیر خواهد بود. درصد مالیات بر دستگاه‌های پوز، همانطور که اشاره کردیم مشابه مالیات بر درآمد محاسبه می‌شود. درصد مالیات کارتخوان بر اساس تراکنش‌هایی که به عنوان فعالیت شغلی مستقیم محسوب می‌شوند به صورت زیر است:

  • برای مازاد سود نسبت به 35.600.000 تا 50.000.000 تومان: 15%
  • برای مازاد سود نسبت به 50.000.000 تا 100.000.000 تومان: 20%
  • برای مازاد سود بیشتر از 100 میلیون تومان: 25%
مالیات دستگاه کارتخوان
مالیات دستگاه کارتخوان

مشاغل معاف از مالیات کارتخوان

بر اساس مفاد ذکر شده قانون معافیت‌های مالیاتی، دستگاه‌های پوز متعلق به مشاغل زیر از پرداخت مالیات معاف هستند:

  • باشگاه‌ها و مؤسسات ورزشی
  • مدارس غیرانتفاعی در همه مقاطع تحصیلی
  • کارگاه‌های صنایع دستی و قالیبافی
  • انتشارات و مطبوعات دارای مجوز از وزارت ارشاد
  • آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای دارای مجوز رسمی

برای آشنایی بیشتر توصیه می‌کنیم مقاله معافیت‌های مالیاتی را مطالعه کنید.

مالیات کارتخوان دست فروشان

امروزه به واسطه این که خریداران کمتر پول نقد همراه خود می‌برند، بیشتر دست فروشان به دستگاه‌های کارتخوان سیار مجهز شده‌اند. اما بهتر است بدانید که این دستگاه‌های کارتخوان نیز مشمول قانون مالیات کارتخوان می‌شوند.

البته لازم به ذکر است که با توجه به سود پایین این گروه از افراد، تراکنش دستگاه‌های کارتخوان آنان معمولاً کمتر از مازاد 35.600.000 تومان شده و معاف از پرداخت مالیات خواهند بود. اما چنانچه سود آن‌ها بیشتر از این مبلغ شود ملزم به پرداخت مالیات هستند.

چنانچه دستفروشان نیز نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت کد مالیاتی برای دستگاه پوز خود اقدام نکنند، ممکن است دستگاه آن‌ها غیر فعال شده یا تمام تراکنش‌های آنان مشمول مالیات شود.

جمع‌بندی

دستگاه‌های کارتخوان امروزه به مرجع و پایگاه اصلی دریافت وجه تبدیل شده‌اند. با توجه به حجم بسیار زیاد تراکنش‌هایی که از طریق این دستگاه‌ها صورت می‌گیرد، طبیعی است که سازمان امور مالیاتی، برای کنترل جریان مالیاتی کشور روی این دستگاه‌ها تمرکز کند.

بر اساس قوانین جدید مالیاتی در راستای بهینه سازی زیرساخت‌های مالیاتی کشور و اتوماسیون فرآیند دریافت مالیات، سازمان امور مالیاتی با همکاری بانک مرکزی، به هر یک از دستگاه‌های پوز یک کد مالیاتی اختصاص داده تا از طریق آن بتواند تراکنش‌های منجر به درآمد مستقیم مودیان را محاسبه کند.

مودیان دارای دستگاه کارتخوان موظفند برای هر یک از دستگاه‌ها یک پرونده مالیاتی تشکیل داده و آن را به سازمان امور مالیاتی معرفی کنند. در غیر اینصورت نه تنها امکان غیرفعال شدن دستگاه وجود دارد، بلکه علاوه بر جرائم مالیاتی، تمامی تراکنش‌های آنان نیز مشمول مالیات خواهد بود.

محاسبه مالیات کارتخوان با محاسبه مالیات بر درآمد مشابه بوده و چیزی به مبلغ مالیات اضلی اضافه نمی‌کند.

مالیات درگاه پرداخت
مالیات درگاه پرداخت

سؤالات متداول

·         اگر چند دستگاه کارتخوان داشته باشیم باید برای همه یک پرونده جداگانه تشکیل دهیم؟

بله. مشما می‌توانید در کارپوشه سامانه مودیان خود چندین دستگاه گوز را ثبت کرده و برای هر یک کد مالیاتی دریافت کنید. کد مالیاتی مخصوص افراد نبوده و برای هر دستگاه پوز متفاوت است.

·         اگر دستگاه کارتخوان را ثبت نکنیم چه اتفاقی می افتد؟

در این صورت نه تنها احتمال قطع شدن دستگاه وجود دارد، بلکه مشمول جریمه مالیاتی هم خواهید شد. سازمان امور مالیاتی به هر صورت آمار تراکنش‌های تمام دستگاه‌های کارتخوان را می‌گیرد، از این رو دریافت کد مالیاتی برای دستگاه تنها برای دقت بیشتر در محاسبه مالیات افراد است. آر برای دستگاه پوز خود تشکیل پرونده مالیاتی ندهید، بدون توجه به مازاد سود، تمامی تراکنش‌های شما مشمول مالیات می‌شود.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مطالب مرتبط

در صورت درخواست مشاوره فرم ذیل را تکمیل نموده تا کارشناسان ما در کوتاه ترین زمان با شما تماس بگیرند.