به گزارش وال بیل و به نقل از رسانه مالیاتی ایران، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به گزارش کمسیون لایحه برنامه هفتم توسعه در نشست علنی روز شنبه مورخ 29 مهر ماه بند الحاقی ۵ این لایحه از فصل درمان و سلامت را مورد بررسی قرار داد. بندی که به موضع مالیات سیگار و مواد دخانی اختصاص داشت.
در ادامه، بند الحاقی ۵ ماده ۷۳ لایحه برنامه توسعه هفتم، با موافقت کمیسیون تلفیق برنامه به تصویب رسید که بر اساس آن نرخ مالیات سیگار و مواد دخانی تصریح شد. مفاد بند مورد تصویب به شرح زیر است:
1. علاوه بر مالیات بر ارزش افزوده خاص محصولات دخانی موضوع بند “ت” ماده ۲۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده، مالیات عملکرد، حقوق ورودی و حق انحصار بر محصولات دخانی، از ابتدای سال ۱۴۰۳ مالیات هر نخ سیگار نسبت به قانون بودجه ۱۴۰۲ کل کشور سالانه به شرح زیر تعیین میشود:
- مالیات سیگارهای تولید داخل با نشان ایرانی: ۱۵ درصد
- مالیات سیگارهای تولید داخل با نشان بینالمللی: ۲۵ درصد
- مالیات سیگار وارداتی با هر نشان: ۵۰ درصد
- مالیات هر بسته تنباکوی ۵۰ گرمی تولید داخل: ۲۰ درصد
- مالیات هر بسته تنباکو ۵۰ گرمی وارداتی آماده مصرف: ۵۵ درصد
همچنین 100% درآمدهای حاصل از اجرای این لایحه توسط سازمان امور مالیاتی وصول شده و به خزانهداری کل کشور واریز خواهد شد. این مبلغ در نهایت جهت کاهش مصرف دخانیات، پیشگیری و درمان بیماریهای ناشی از آن، توسعه اماکن ورزشی با اولویت مناطق کم برخوردار و توسعه اماکن ورزشی در مدارس به بودجههای سنواتی اختصاص خواهد یافت.
2. وزارت صنعت، معدن و تجارت در قبال اجرای این لایحه قانونی موظف است:
- امکان دسترسی برخط (آنلاین) سازمان امور مالیاتی کشور به سامانه اطلاعاتی واردات، تولید و توزیع سیگار و انواع محصولات دخانی را فراهم نماید.
- نسبت به شناسایی کلیه واحدهای تولیدی و عرضه کننده محصولات دخانی که به صورت غیرقانونی تولید و عرضه میشود اقدام نموده و ضمن جلوگیری از فعالیت آنان، متخلفان را به مراجع قضایی معرفی کند.
- ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت صنعت، معدن و تجارت نسبت به جمع آوری کلیه محصولات دخانی فاقد کد رهگیری اعم از قاچاقی و تقلبی اقدام نموده و متخلف را به مراجع قضایی معرفی کند.
- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف است چاپخانههایی را که بدون مجوز قانونی نسبت به چاپ اقلام مورد نیاز تولیدکنندگان مواد دخانی، خصوصاً تنباکوی معسل با نشانهای مختلف خارجی و داخلی اقدام میکنند، شناسایی کرده و متخلف را به مراجع قضایی معرفی کند.
بهروز محبی نجمآبادی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در مورد افزایش مالیات سیگار و مواد دخانی در برنامه هفتم توسعه گفت:
“سیگارها هماکنون تنوع زیادی پیدا کردهاند و استفاده جوانان از سیگار ضربات جبرانناپذیری به حوزه بهداشت و درمان وارد کرده است. بنابراین موافقان افزایش مالیات سیگار معتقدند این امر منجر به کاهش مصرف این مواد دخانی خواهد شد.”
محبی با بیان اینکه سایر کشورها نیز به شکل مشابه معتقدند که هزینه سیگار باید بالا باشد و هر کسی به راحتی نتواند سیگار بکشد اظهار نمود:
“با تطبیق قیمت سیگار در ایران و جهان مشخص میشود که قیمت سیگار در کشور ما از بسیاری از کشورهای همسایه بهخصوص ترکیه کمتر است.”