سازمان امور مالیاتی به تازگی دو اطلاعیه جدید (شماره 25 و 26) منتشر کرده و در این اطلاعیهها، توصیههایی به خریداران و فروشندگان عضو سامانه مودیان نموده است. توصیههایی که برای بهرهمندی از مزیتها، امتیازات و تشویقهای مالیاتی ضروری است.
در این اطلاعیهها به موضوع مزیتهای تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده از طریق تکمیل و استرداد اظهارنامه پیش فرض برای دوره چهارم مالیات بر ارزش افزوده سال 1402 اشاره شده است.
در اطلاعیه شماره 25 سازمان امور مالیاتی در خصوص مزایای تسریع در اقدامات مربوط به صورتحسابهای خرید اینگونه آمده است:
” با عنایت به مفاد ماده 3 قانون تسهيل تكاليف مودیان جهت اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، مشمولین عضو سامانه موظفند اظهارنامه پیش فرض ارزش افزوده دوره چهارم سال 1402را که توسط سازمان امور مالیاتی کشور و با استفاده از اطلاعات موجود در سامانه مودیان تهیه شده، را بر اساس اطلاعات خارج از سامانه تکمیل نموده و مسترد نمایند. با توجه به فرصت 21 روزه صدور صورتحساب الکترونیکی تا ثبت در سامانه مودیان، خریداران عضو سامانه، قبل از اقدام به تکمیل فرم اظهارنامه و مسترد نمودن آن، ضروری است جهت بهره مندی از مزایای مالیاتی نکاتی مد نظر قرار دهند.”
نکات مورد اشاره در اطلاعیه شماره 25 سازمان امور مالیاتی در واقع توصیههایی به خریداران عضو سامانه مودیان است. بر این اساس خریداران جهت برخورداری از امتیازات مالیاتی باید موارد زیر را رعایت کنند:
- با توجه به مهلت 21 روزه صدور تا ثبت صورتحسابهای الکترونیکی در سامانه مودیان، هرچه ثبت صورتحساب در سامانه دیرتر صورت بگیرد، زمان برای تأیید و در نتیجه بهرهمند شدن از اعتبار خرید کمتر خواهد بود. بنابراین ترغیب فروشنده توسط خریدار، برای ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان، در سریعترین زمان ممکن، امری ضروری خواهد بود.
- تأیید صورتحسابهای درج شده در کارپوشه خریدار داخل سامانه مودیان، باعث میشود تا اعتبار این صورتحسابها برای خریدار (با رعایت ماده 9 قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان) مورد تأیید قرار بگیرد. طبیعی است که صورتحسابهای خارج از سامانه مورد حسابرسی قرار خواهد گرفت.
- چنانچه خریدار حداکثر تا تاریخ 1403/01/31نسبت به تأیید صورتحساب درج شده در کارپوشه خود اقدام کند، اعتبار صورتحسابهای مربوطه در همان دوره صدور صورتحساب (دوره چهارم سال 1402) لحاظ میگردد، در غیر این صورت اعتبار آن در دوره بعدی اعمال خواهد شد.
علاوه بر خریداران، سازمان امور مالیاتی طی اطلاعیه شماره 26، توصیههایی را به فروشندگان عضو سامانه مودیان نیز ارائه کرده است تا با رعایت آنها بتوانند از مزیتها و امتیازات مالیاتی برخوردار شوند.
بر اساس این اطلاعیه، سازمان امور مالیاتی، از فروشندگان عضو سامانه مودیان موارد زیر را درخواست کرده است:
- صورتحسابهای الکترونیکی ثبت شده در سامانه مودیان با رعایت ماده 9 قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، مورد قبول بوده و قابل رسیدگی نیستند. بدیهی است صورتحسابهای خارج از سامانه، مورد حسابرسی قرار خواهد گرفت.
- فروشنده پس از ثبت صورتحسابهای فروش، میتواند با اطمینان بیشتری نسبت به تکمیل اطلاعات خارج از سامانه خود اقدام کرده و اظهارنامه تکمیل شده را مسترد نماید. بنابراین تسریع در ثبت صورتحسابهای الکترونیکی در سامانه مودیان، امری ضروری خواهد بود.
- با توجه به فرصت 21 روزه برای ثبت و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی و نیز مهلت 30 روزه خریدار برای واکنش به صورتحساب ثبت شده، چنانچه صورتحساب فروش صادره توسط فروشنده به صورت نسیه یا نقد/نسیه باشد و خریدار صورتحساب را تأیید نکند، فروش نقدی محسوب میشود. در صورت عدم تأیید صورتحساب تا تاریخ 1403/01/31، فروشنده نهتنها به اندازه کل مبلغ صورتحساب، مشمول مالیات و عوارض فروش در دوره صدور صورتحساب خواهد شد، بلکه به همین اندازه نیز از حد مجاز موضوع ماده 6 دوره جاری وی کسر خواهد شد. به همین خاطر ضروری است نسبت به ترغیب خریداران در خصوص تأیید سریعتر صورتحسابهای فروش نسیه و نقد/نسیه اقدام شود.
- چنانچه فروشنده در نقش حقالعمل کار مبادرت به صدور صورتحساب فروش نماید، تا زمانیکه ثبت در سامانه مودیان را به تأخیر انداخته و آمر نیز صورتحساب را تأیید ننماید، فروش انجام شده به عنوان فروش حقالعمل کار محاسبه شده و موجب کسر از حد مجاز حقالعمل کار میشود. بنابراین ضروری است در ثبت صورتحسابهای فروش حقالعمل کاری و ترغیب آمران برای واکنش سریعتر به آنها، توسط فروشنده اقدام شود.
اینها آخرین توصیههایی هستند که سازمان امور مالیاتی در پایان سال 1402 اعلام کرده است و از این طریق سعی داشته تا مودیان مالیاتی را برای رسیدگی به اظهارنامههای دوره چهارم 1402 آماده نماید.