یکی از مسائلی که بحث آن در سال های اخیر در کشور بسیار داغ بوده، موضوع معافیت مالیات شرکت های دانش بنیان است. جذابیت این معافیت ها باعث شده تا دولت به بخشی از هدف مورد نظر خود رسیده و فعالان اقتصادی را به سرمایه گذاری در تأسیس این نوع شرکت ها ترغیب کند.
تلاش حداکثری برای جذب سرمایه به شرکت های دانش بنیان، پیرو سیاست های کلان تولید ملی بوده است و سازمان امور مالیاتی با تسهیل قوانین مالیاتی این شرکت ها، سعی در کمک به این روند داشته است. البته در کنار مزیت ها، این معافیت ها فرصت های زیادی برای سودجویان هم فراهم کرده است، اما در مجموع روند مثبتی را طی نموده.
شرکت های دانش بنیان، اغلب شرکت های نوپایی هستند که در زمینه دانش و فناوری فعالیت کرده و اختراعات و نوآوری های جدیدی را معرفی می نمایند. دانش بنیان در واقع ترجمه شده همان مفهوم استارت آپ در ایران است.
در این مقاله از وال بیل قصد داریم به صورت مختصر و مفید در خصوص معافیت های مالیاتی شرکت های دانش بنیان توضیحاتی را ارائه کنیم. با ما همراه باشید.
معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان
بر اساس ماده 105 قانون مالیات های مستقیم، تمامی شرکت های سهامی خاص موظف هستند حدود 25% (بسته به میزان درآمد متفاوت خواهد بود) از درآمد خالص خود را به عنوان سهم مالیات به دولت پرداخت کنند.
با این وجود، بر اساس ماده 22 از فصل ششم آیین نامه قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان، این بیزنس های استارت آپی در صورت ثبت رسمی، به مدت مشخصی از پرداخت هرگونه مالیات بابت تمامی درآمدهای حاصل از قراردادها، فعالیت های تحقیق و توسعه، تولید محصول و البته تجاری سازی معاف خواهند بود.
البته این معافیت مخصوص درآمدهای حاصل از فعالیت های دانش بنیان بوده و مبالغی که از سایر منابع غیر، کسب می شوند همچنان مشمول مالیات سالانه خواهند بود و تحت حمایت قرار نخواهند گرفت.
شرکت های دانش بنیانی که در پارک علم و فناوری حضور دارند به مدت بیشتری از این معافیت های مالیاتی برخوردار خواهند بود و فعالیت های تولیدی آنان که در پارک انجام می شود، بدون نیاز به مراجعه به کارگروه ،توسط مدیریت خود پارک ارزیابی شده و به سازمان امور مالیاتی معرفی می شود. این شرکت ها همچنین می توانند از مزایای معافیت های مالیاتی مناطق صنعتی و تجاری آزاد نیز برخوردار شوند.
مدت زمان معافیت مالیات شرکت های دانش بنیان
قوانین حمایتی و معافیت مالیات شرکت های دانش بنیان خارج از پارک علم و فناوری، 15 سال از زمان تأسیس شرکت اعتبار دارند و شامل حال درآمدهای حاصل از این نوع فعالیت ها می شوند.
اما شرکت های دانش بنیانی که در پارک علم و فناوری حضور دارند می توانند تا مدت زمان 20 سال هم از این معافیت مالیاتی برخوردار شوند.
البته باید توجه داشته باشید که میزان مالیات شرکت های دانش بنیان نیز سالانه محاسبه می شود تا درآمدهای حاصل از فعالیت های دانش بنیان آن ها از درآمدهای دیگر تفکیک گردد.
سقف معافیت مالیات شرکت های دانش بنیان
یکی از مزیت های بزرگ طرح های حمایت مالیاتی دولت از شرکت های دانش بنیان، این است که هیچ سقفی برای این تسهیلات تعیین نشده است. به عبارت دیگر، مهم نیست که درآمد شرکت دانش بنیان از محل فعالیت های قابل قبول چقدر بوده باشد؛ زیرا تمام آن مشمول معافیت 100% خواهد شد.
انواع شرکت های دانش بنیان
شرکت های دانش بنیان به پنج نوع مختلف تقسیم بندی می شوند که عبارتند از:
- شرکت های دانش بنیان تازه تأسیس نوع 1 (شرکت هایی که تازه شروع به کار کرده اند و هنوز درآمدی ندارند)
- شرکت های دانش بنیان تازه تأسیس نوع 2 (درست مانند نوع 1 هستند با این تفاوت که پیچیدگی فنی محصولات آنان کمتر است)
- شرکت های تولیدی دانش بنیان نوع 1 (شرکت هایی که بیشتر از 25% درآمد آن ها از تولید و فروش محصولات حاصل می شود و پیچیدگی محصولات فناوری آنان بالاست)
- شرکت های تولیدی دانش بنیان نوع 2 (شرکت هایی که بیشتر از 10% درآمد آن ها از تولید و فروش محصولات حاصل می شود و پیچیدگی محصولات فناوری در سطح متوسط است)
- شرکت های دانش بنیان نوع 3 (شرکت هایی که در حال حاضر معیارهای آیین نامه برای تبدیل شدن به یک شرکت دانش بنیان را ندارند اما مستعدند که در صورت پیش آمدن فرصت، به دانش بنیان تبدیل شوند)
سخن آخر
معافیت مالیات شرکت های دانش بنیان یکی از جذابیت هایی است که باعث شده بسیاری از افراد به سمت تأسیس چنین مراکزی بروند. قوانین معافیت های مالیاتی 15 تا 20 ساله این شرکت ها باعث شده تا استارت آپ های ایرانی به خوبی از حمایت دولت برخوردار بوده و بتوانند گام های موثری در راستای رشد نوآوری و فناوری کشور بردارند.