معرفی کامل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان (بخش دوم)

قانون پایانه های فروشگاهی

در بخش قبلی این مقاله سعی کردیم به مهمترین موارد مورد ذکر شده در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان اشاره کنیم. در مورد موضوعاتی مانند صورتحساب الکترونیکی، سامانه مودیان، شناسه یکتای حافظه مالیاتی، مکانیسم ارسال صورتحساب ها و غیره نیز توضیح دادیم.

در این مقاله از وال بیل اما قصد داریم در مورد سایر جنبه ها و موارد مهمی که در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان به آنها اشاره شده است صحبت کنیم. برای آشنایی کامل با این قانون مالیاتی جدید با ما همراه باشید.

مشمولین قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان

پیش از این در مورد مشمولین این قانون صحبت کرده بودیم. اما در سندی که خود سازمان امور مالیاتی ارائه کرده در مورد مشمولین قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان اینگونه می گوید:

مشمولان قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان شامل کلیه صاحبان مشاغل صنفی و غیرصنفی و اشخاص حقیقی و حقوقی موضوع فصل های چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیات های مستقیم هستند.

البته مودیان موضوع تبصره ماده 2 قانون م.م استثنا بوده و مشمول این قانون نمی شوند.

مهمترین تکالیف مشمولین قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان

در متن قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان طی 5 ماده به مهمترین تکالیف مودیان مشمول اشاره شده است که در ادامه به آنها می پردازیم:

  • ماده 2 : مودیان مشمول مکلف به ثبت نام و عضویت در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی هستند. خرده فروشی ها و واحدهای صنفی نیز باید از پایانه های فروشگاهی مجاز متصل به سیستم سازمان امور مالیاتی استفاده کنند.
  • ماده 10 : مودیان موظفند شماره حساب ها و شناسه یکتای دستگاه کارتخوان بانکی درگاه های پرداخت الکترونیکی خود را اعلام کنند.
  • ماده 12 : مودیان وظیفه دارند در صورت بروز حادثه یا نقص فنی و عدم امکان صدور صورتحساب الکترونیکی تا پایان روز اداری بعد ، به سازمان امور مالیاتی کشور یا شرکت معتمد واسط اعلام وضعیت کرده و از صورتحساب شمس استفاده کنند.
  • ماده 13: مودیان وظیفه دارند مراتب تعطیلی (دائم یا موقت) و یا انحلال واحد کسب و کار را ظرف ده روز از تاریخ توقف بهره برداری از پایانه فروشگاهی، از طریق کارپوشه اختصاصی خود در سامانه مودیان یا از طریق شرکت معتمد واسطه، به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند.
  • ماده 14 : مودیان موظفند وضعیت هایی همچون تغییر شغل، تغییر محل فعالیت یا تغییر مالکیت یا اجاره واحد کسب و کار را ظرف ده روز از طریق کارپوشه اختصاصی خود در سامانه مودیان یا از طریق شرکت معتمد واسطه، به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند.
قانون پایانه های فروشگاهی
قانون پایانه های فروشگاهی

گام های اصلی اتصال به سامانه مودیان

در سند ارائه شده توسط سازمان امور مالیاتی، گام‌ های زیر به عنوان گام های اصلی برای اتصال به سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی معرفی شده اند:

  • مودیانی که فاقد پرونده مالیاتی هستند موظفند از طریق آدرس my.tax.gov.ir در سمانه مودیان ثبت نام کنند. مودیانی که پیش از این در نظام مالیاتی ثبت نام کرده اند نیازی به ثبت نام مجدد در سامانه مودیان ندارند.
  • تهیه سامانه صدور صورتحساب یا پایانه فروشگاهی (خریداری دستگاه‌ های کارتخوان یا درگاه‌ های پرداخت مجاز). در صورت داشتن این دستگاه ها، به روز رسانی سامانه های صدور صورتحساب مودیان حسب ضوابط اعلامی سازمان.
  • اخذ گواهی امضاء الکترونیکی از مراکز صدور گواهی الکترونیکی میانی فعال که فهرست و مشخصات آنها در نشانی در سایت rca.gov.ir ذکر شده است.

شما می توانید با استفاده از پنل وال بیل در سریع ترین زمان و به راحت ترین شکل ممکن، به صورت رایگان کلیدهای شخصی (گواهی امضای الکترونیکی) و عمومی خود را دریافت کنید.

  • ورود به کارپوشه و دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی از طریق وبسایت tp.tax.gov.ir  این مرحله شامل: ورود به کارپوشه، انتخاب پرونده، انتخاب بخش عضویت و تکمیل اطلاعات، انتخاب روش ارسال اطلاعات، بارگذاری گواهی امضا الکترونیکی و دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی می باشد.
  • پیکربندی و ثبت مشخصات در پایانه فروشگاهی مطابق استانداردهای اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور (شما می توانید این استانداردها را در آدرس intamedia.ir مشاهده کنید).
  • اخذ شناسه کالا / خدمات جهت صدور صورتحساب الکترونیکی از وزارت صنعت، معدن و تجارت (راهنمای دریافت شناسه کالا و خدمات در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedia.ir قرار گرفته است).
  • دریافت فهرست شناسه کالا / خدمات تخصیص داده شده به همراه نرخ/مشمولیت مالیات بر ارزش افزوده از سامانه دریافت شناسه کالا/خدمات به نشانی  stuffid.tax.gov.ir

با کمک پنل واسطه وال بیل نیازی به به این کار نخواهید داشت. چراکه وال بیل (بسته به شرایط همکاری) پیش از ارصال صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان،  به صورت خودکار کد کالا یا خدمات را داخل آن ثبت می‌ کند.

  • صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی، حسب ضوابط اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور (اسناد مرتبط با آن در درگاه سازمان به نشانی intamedia.ir بارگذاری شده است).
  • ثبت و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان

شما می توانید تمامی این مراحل را با چند کلیک ساده ، به کمک پنل واسطه وال بیل انجام دهید.

صحت اطلاعات ثبت شده و نحوه ورود به حسابرسی مالیاتی

بر اساس ماده 4 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، فرض بر این است که اطلاعات ثبت شده از مودی در سامانه مودیان صحیح بوده، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.

همچنین از این پس مأمورین مالیاتی جز در مواردی که مودی از ثبت نام در سامانه امتناع کرده و یا به ترتیبی که در ماده 9 این قانون ذکر شده، اثبات شود که در ثبت اطلعات خود داخل سامانه تخلف نموده، حق مراجعه به محل فعالیت مودی و مطالبه دفاتر، اسناد و مدارک وی و رسیدگی به آنها را ندارند.

از این رو مسئولیت ارائه گزارشات مالیاتی برعهده خود مودی خواهد بود.

ماده 9 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان : در صورتی که مودی، برخی از فعالیت ها و یا معاملhت خود را کتمان کند، یا از صدور صورتحساب های الکترونیکی خود از طریق سامانه مودیان خودداری نماید یا در ثبت قیمت یا مقدار فروش مرتکب کم اظهاری یا بیش اظهاری شده باشد، مأمورین مالیاتی موظف به رسیدگی خواهند بود.

قانون پایانه های فروشگاهی
قانون پایانه های فروشگاهی

محدودیت های صدور صورتحساب الکترونیکی

در ماده 6 قانون پایانه های فروشگاهی و سمانه مودیان به محدودیت های صدور صورتحساب الکترونیکی اشاره شده است. محدودیت هایی که عبارتند از:

  • جمع صورتحساب های الکترونیکی صادره توسط هر مودی در هر دوره مالیاتی نمی تواند بیشتر از سه برابر فروش اظهار شده وی در دوره مشابه سال قبل، که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده است، باشد.
  • جمع صورتحساب های الکترونیکی صادره توسط هر مودی در هر دوره مالیاتی برای واحدهای جدید التأسیس یا واحدهای فاقد سابقه مالیاتی نمی تواند بیش از سه برابر معافیت سالانه موضوع ماده (101) قانون مالیات های مستقیم باشد.
  • صدور صورتحساب الکترونیکی بیش از حد مجاز مقرر در ماده (101) برای کلیه مودیان منوط به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده متعلقه یا تعیین ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی یا ارائه تضامین کافی خواهد بود، در غیر این صورت به صورتحساب الکترونیکی صادرشده اعتبار مالیاتی تعلق نمی گیرد.

معایب عدم ثبت نام در سامانه مودیان

بر اساس ماده 8 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، عدم ثبت نام در سامانه مودیان »

  • امکان برخورداری از امتیاز ماده 4 این قانون را از مودی سلب می کند.
  • مراجعه مأموران مالیاتی و رسیدگی به دفاتر ، اسناد و مدارک را به همراه دارد.
  • باعث عدم تخصیص هیچگونه اعتبار مالیاتی بابت خریدها می شود.
  • در صورت عضویت مودی در سمانه مودیان قبل یا حین دادرسی، اعتبار مالیاتی او مطابق با قانون سامانه مودیان سنجیده می شود.

جریمه های تخلف در اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان

جرایمی که سازمان امور مالیاتی بر اساس ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، برای متخلفین در نظر گرفته است عبارتند از:

بند الف : عدم صدور صورتحساب الکترونیکی، جریمه ای معادل 10 درصد مجموع مبلغ فروش انجام شده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا 2 میلیون تومان، هر یک که بیشتر باشد، را برای مودی به همراه دارد.

بند ب : عدم عضویت در سامانه مودیان، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مودیان، یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، جریمه ای معادل 10 درصد مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طریق، یا 2 میلیون تومان، هر یک که بیشتر باشد را برای مودی به همراه دارد. همچنین محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی نیز از دیگر تبعات این تخلف هستند.

بند ت : عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار، حذف یا مخدوش کردن صورتحساب، جریمه ای معادل 2 درصد مبلغ صورتحساب های مذکور یا معادل 2 میلیون تومان هر یک که بیشتر باشد، را برای مودی به همراه دارد.

نکته : در صورت اعمال جریمه بند ب، جریمه بندهای الف و ت اعمال نمی شود.

بند پ : عدم اعلام شماره حساب یا حساب های بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی واحد از طریق آن یا آنها انجام می شود به سازمان، جریمه ای معادل 10 درصد مجموع مبلغ فروش انجام شده از طریق آن حساب یا 2 میلیون تومان، هر یک که بیشتر باشد، را برای مودی به همراه دارد. همچنین محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی نیز از دیگر تبعات این تخلف هستند.

بند ث : عدم رعایت احکام مذکور در مواد 12، 13 و 14 این قانون، جریمه معادل 1 درصد از مبلغ فروش گزارش نشده یا معادل 1 میلیون تومان، هر یک که بیشتر باشد، را برای مودی به همراه خواهد داشت.

نکته : در صورت اعمال جریمه های الف و ث جریمه ماده 169 اعمال نمی شود.

قانون پایانه های فروشگاهی
قانون پایانه های فروشگاهی

مدت زمان ارسال صورتحساب الکترونیکی

سازمان امور مالیاتی طی فراخوان های عمومی مهلت و تاریخ های الزامی جهت ثبت نام در سامانه مودیان و ساخت یک کارپوشه شخصی را اعلام کرده است.

برای آشنایی بیشتر با مهلت ثبت نام در سامانه مودیان توصیه می کنیم حتما مقاله فراخوان سامانه مودیان را مطالعه کنید.

اما پس از ثبت نام در سامانه، مودیان مالیاتی وقت محدودی برای ارسال صورتحساب های الکترونیکی دارند.

به صورت کلی هر مودی مالیاتی بعد از انجام هر معامله تنها یک هفته زمان دارد تا صورتحساب الکترونیکی آن را در سامانه مودیان ثبت کند. این زمان برای هرکدام از انواع صورتحساب های الکترونیکی (نوع اول و دوم) و تمام الگوهای صورتحساب (الگوهای نه‌گانه) مشابه است.

از آنجایی که صورتحساب های الکترونیکی نوع سوم به صورت اتوماتیک و خودکار از طریق دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت برای سامانه مودیان ارسال می شوند و الزامی به ارسال دستی آنها نیست، مودی نیازی ندارد تا نگران مهلت ارسال صورتحساب های الکترونیکی نوع سوم باشد.

از طرف دیگر خریدارانی که صورتحساب الکترونیکی نوع اول دریافت کرده اند (صورتحساب هایی که نیاز به تایید خریدار دارند) تنها یک ماه بعد از صدور صورتحساب الکترونیکی فرصت دارند تا وارد کارپوشه خود در سامانه مودیان شده و صورتحسابی که به نام آنها صادر گشته را تایید نمایند.

چنانچه خریدار ظرف یک ماه کار تایید صورتحساب را انجام ندهد، صورتحساب الکترونیکی اعلام شده توسط فروشنده به صورت خودکار تایید شده محسوب می شود.

چنانچه فروشندگان صورتحساب الکترونیکی معاملات خود را دیرتر از مهلت یک هفته ای ارسال نمایند مشمول جرایم مالیاتی خواهند شد. بنابراین در صورت همکاری با شرکت های معتمد  و واسط، حتما فاکتورهای خود را قبل از پایان مهلت هفت روزه برای شرکت واسط ارسال کرده و تاریخ انجام معامله را نیز ذکر نمایید.

جمع بندی

در این مقاله و بخش قبلی سعی کردیم به مهمترین نکاتی که در سند ارائه شده توسط سازمان امور مالیاتی آمده اند اشاره داشته باشیم. امیدواریم مطالعه این مقالات به آشنایی بیشتر شم ابا قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان کمک کرده باشد.

وال بیل به عنوان یکی از شرکت های نرم افزاری واسطه می تواند فرآیند ثبت نام در سامانه مودیان و صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی از طریق این سامانه را به شدت برای شما تسهیل کند. برای همکاری با وال بیل به این صفحه مراجعه کنید.

سوالات متداول

·         تا کی وقت داریم صورتحساب های الکترونیکی خود را ارسال کنیم؟

فروشندگان حداکثر یک هفته فرصت دارند تا صورتحساب الکترونیکی معاملات خود را برای سامانه مودیان ارسال کنند. خریدارانی که صورتحساب نوع اول دریافت کرده اند نیز 1 ماه فرصت دارند تا آن را تایید کنند.

·         هزینه ارسال صورتحساب الکترونیکی چقدر است؟

اگر از راه سخت اقدام کنید و مستقیما از طریق خود سامانه این کار را انجام دهید، ارسال صورتحساب الکترونیکی هزینه ای برای شما نخواهد داشت. اما طی همکاری با شرکت های معتمد یا پنل های واسطه مانند وال بیل باید درصد کوچکی از فاکتور را به عنوان حق الزحمه بپردازید. همچنین با خرید اشتراک های ماهانه می توانید از خدمات شرکت های رابط استفاده نماید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مطالب مرتبط

در صورت درخواست مشاوره فرم ذیل را تکمیل نموده تا کارشناسان ما در کوتاه ترین زمان با شما تماس بگیرند.