نوع خاص فعالیت این شرکت ها باعث شده تا ساز و کار ویژه ای در سامانه مودیان برای قراردادهای پیمانکاری به وجود بیاید. اما تا چه اندازه با این سازوکارها آشنایی دارید؟
قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان که سال 1398 به تصویب مجلس رسید، از ابتدای سال 1402 اجرایی شده است. همانطور که می دانید، به موجب این قانون تمامی مشمولین قانون مالیات های مستقیم، موظفند از این به بعد از طریق سامانه مودیان، صورتحساب الکترونیکی تمامی معاملات خود را با ذکر جزئیات لازم برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
اجرای این قانون ظاهرا ساده است، اما از همان ابتدا با مشکلات و پیچیدگی های فراوانی روبرو شد. ارسال صورتحساب الکترونیکی قاعده جدیدی است که هنوز بسیاری از مودیان نتوانسته اند خودشان را با آن وفق دهند. طبیعی هم هست، چرا که روند انطباق با این قانون جدید واقعا دشوار است.
اولین مشکل این است که خیلی از مودیان نمی دانند صورتحساب الکترونیکی چیست و بلد نیستند چگونه با آن کار کنند. اطلاعاتی که سازمان امور مالیاتی از مودیان خواسته تا در صورتحساب الکترونیکی خود ذکر کنند، داده های پیچیده و پراکنده ای هستند که دریافت کردن آنها خودش یک پروسه سخت و دشوار است.
از طرف دیگر کار کردن با خود سامانه مودیان نیز بسیار پیچیده بوده و عملا به دانش و مهارت IT نیاز دارد. چیزی که اکثر قریب به اتفاق مودیان مالیاتی از آن برخوردار نیستد و اگر هم باشند، وقت و حوصله و انرژی کافی برای انجام آن را ندارند.
با فرض اینکه مودیان از این موانع عبور کردند، هنوز ابهات دیگری هم باقی است. بسیاری از کسب و کارها، ساز و کار خاص خودشان را دارند و نمی دانند که چطور باید با سامانه مودیان کار کرده و متناسب با کار و فاکتورهای ویژه خود، صورتحساب الکترونیکی صادر کنند.
یکی از این دسته کسب و کارها، شرکت های پیمانکاری هستند که با سوالات و ابهامات زیادی روبرو شده اند. در این مقاله از وال بیل قصد داریم سازوکار سامانه مودیان برای قرادادهای پیمانکاری را مورد بررسی قرار دهیم و نحوه صحیح صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی برای این شرکت ها را توضیح دهیم. با ما همراه باشید.
شرکت های پیمانکاری باید چه نوع صورتحساب الکترونیکی صادر کنند؟
سازمان امور مالیاتی در دستورالعمل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، انواع مختلفی از صورتحساب الکترونیکی را معرفی کرده که کسب و کارهای مختلف متناسب با نوع فعالیتشان باید یکی از آنها را ارسال کنند. ارسال نوع صحیح صورتحساب الکترونیکی در محاسبات درست مالیاتی شرکت ها اهمیت زیادی دارد. به عبارت دیگر، اگر نوع اشتباهی از صورتحساب الکترونیکی را صادر کنید، ممکن است محاسبه مالیاتی شما با خطا مواجه شده و مجبور به پرداخت هزینه های بیشتر شوید.
انواع صورتحساب الکترونیکی که سازمان امور مالیاتی معرفی کرده، به سه دسته تقسیم بندی می شوند:
- صورتحساب الکترونیکی نوع اول : این صورتحساب ها مخصوص کسب و کارهایی است که به صورت عمده فروشی فعالیت می کنند. به صورت کلی قرادادهایی که ذکر نام خریدار در آنها الزامی است، مشمول صورتحساب الکترونیکی نوع اول خواهند شد.
- صورتحساب الکترونیکی نوع دوم : ارسال نوع دوم صورتحساب الکترونیکی مخصوص کسب و کارهایی است که به صورت خرده فروشی فعالیت کرده و با مصرف کنندگان نهایی سر و کار دارند. اصولا اگر نیازی به ذکر نام و مشخصات خریدار نباشد، باید صورتحساب الکترونیکی نوع دوم ارسال شود.
- صورتحساب الکترونیکی نوع سوم : صورتحساب های الکترونیکی نوع سوم در واقع همان رسید دستگاه های کارتخوان و درگاه های پرداخت هستند که به صورت اتوماتیک توسط دستگاه یا درگاه متصل به سیستم سازمان امور مالیاتی، برای این سازمان ارسال می شوند و نیازی به ارسال دستی آنها نیست.
برای آشنایی بیشتر بهتر است مقاله انواع صورتحساب الکترونیکی را از وبلاگ وال بیل مطالعه کنید.
سازوکار سامانه مودیان برای قراردادهای پیمانکاری اینگونه است که شرکت های پیمانکاری باید صورتحساب الکترونیکی نوع اول را صادر و ارسال کنند. دلیل این امر آن است که طی قراردادهای پیمانکاری، مشخصات کامل خریدار (کارفرما) لازم به ذکر است و او نیز باید بابت این قرارداد مالیات داده یا (بسته به نوع قرارداد) اعتبار مالیاتی دریافت کند.
پس دقت داشته باشید که اگر یک شرکت پیمانکاری در هر زمینه فعالیتی (از عملیات های عمرانی و ساختمانی گرفته تا خدمات نرم افزاری) هستید، حتما باید صورتحساب الکترونیکی نوع اول را صادر کرده و از طریق کارپوشه سامانه مودیان برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنید.
این کمترین ابهام شرکت های پیمانکاری است، چرا که در این بین سوالات دیگری هم برای این دسته از مودیان پیش آمده است.
صورتحساب الکترونیکی سامانه مودیان برای قراردادهای پیمانکاری چگونه است؟
جدای از نوع صورتحساب الکترونیکی باید به الگوی آنها نیز دقت داشته باشید. صورتحساب های الکترونیکی نوع اول دارای 7 الگوی جداگانه هستند. جدای از الگوی عمومی فروش که برای اکثر کسب و کارهای B2B کافیست، برخی از کسب و کارها سازوکارهای ویژه تری دارند، و باید از الگوهای خاصی که برایشان تعریف شده استفاده کنند.
برای آشنایی بیشتر مقاله انواع الگوی صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.
یکی از الگوهای هفتگانه صورتحساب های الکترونیکی نوع اول، مربوط به قراردادهای پیمانکاری است.
اما نکته جالب اینجاست که این الگو با الگوی عمومی فروش هیچ تفاوتی ندارد!!
به این دو تصویر دقت کنید:
پس ابهام در کجاست؟
به این نظری که یکی از کاربران مطرح کرده دقت کنید:
همانطور که می بینید مهمترین معضل سامانه مودیان برای قراردادهای پیمانکاری، این است که شرکت های پیمانکار اصولا در حال فروش خدمات هستند، نه کالا. بنابراین نمی دانند که در بخش شناسه کالا، باید چه عددی وارد نمایند.
پاسخ این سوال این است که در سازوکار سامانه مودیان برای قراردادهای پیمانکاری مشخص شده که شرکت های ارائه دهنده خدمات، باید به جای شناسه کالا، “شناسه خدمات” خود را داخل صورتحساب الکترونیکی درج نمایند.
برای دریافت شناسه خدمات از سامانه مودیان برای قراردادهای پیمانکاری کافیست وارد سامانه portal.gs1-ir.org یا سامانه stuffid.tax.gov.ir شوید. لیست کامل شناسه خدمات در این سامانه ها درج شده است.
برای مشاهده لیست کامل شناسه کالا به این مقاله مراجعه کنید.
چگونه می توانیم صورتحساب الکترونیکی خود را ارسال کنیم؟
شرکت های پیمانکاری نیز می توانند صورتحساب الکترونیکی خود را با الگوی صحیح، از طریق خود سامانه مودیان یا از طریق شرکت های واسطی همچون وال بیل برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
ثبت صورتحساب از طریق سامانه مودیان برای قراردادهای پیمانکاری دشواری های زیادی دارد و همانطور که گفتیم به دانش IT، وقت و انرژی نیازمند است.
شما اما می توانید به جای تحمل دردسر زیاد راهکار مستقیم، با شرکت هایی همچون وال بیل همکاری کنید.
اول از همه اینکه ثبت نام در سامانه مودیان و دریافت شناسه های ضروری برای صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پنل رایگان وال بیل بسیار ساده تر و سریع تر است. از طرف دیگر وال بیل می تواند با در اختیار گذاشتن فایل های اکسل استاندارد، فاکتورهای شما را دریافت کرده و پس از تبدیل آنها به صورتحساب الکترونیکی استاندارد، خودش آنها را در سامانه مودیان ثبت کند. همچنین می توانید مستقیما از طریق پنل ساده وال بیل کار صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی را خودتان انجام دهید.
جمع بندی
سازوکار سامانه مودیان برای قراردادهای پیمانکاری پیچیده نیست. شرکت های پیمانی نیز باید صورتحساب الکترونیکی نوع 1 را با الگوی قراردادهای پیمانکاری برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. این الگو با الگوی عمومی تفاوتی ندارد، اما در آن به جای شناسه کالا، باید شناسه خدمات را وارد نمایید.
برای آشنایی با نحوه صحیح پر کردن فایل اکسل صورتحساب الکترونیکی به این صفحه مراجعه کنید.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
سوالات متداول
· تا کی مهلت داریم صورتحساب الکترونیکی خود را ارسال کنیم؟
بر اساس قانون سامانه مودیان برای قراردادهای پیمانکاری حداکثر یک هفته بعد از عقد رسمی قرارداد فرصت دارید صورتحساب الکترونیکی آن را ارسال کنید.
· آیا کارفرما هم باید صورتحساب را تایید کند؟
کارفرما در قالب خریدار صورتحساب نوع 1 تعریف شده و باید حتما از طریق سامانه مودیان، صورتحساب ارسالی توسط شما را تایید نماید. اگر نه، بعد از یک ماه صورتحساب به صورت پیشفرض تایید شده محسوب می شود.