سازمان امور مالیاتی الگوی ویژه ای در سامانه مودیان برای مبادلات ارزی طراحی کرده است. اما چگونه می توان با این الگو کار کرد؟
همانطور که می دانید، بر اساس قوانین جدید مالیاتی و ذیل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، تمامی افراد اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی و کسب و کارهای صنفی و غیرصنفی مکلف شده اند تا صورتحساب معاملات خود را از طریق کارپوشه شخصی خود برای این سازمان ارسال کنند.
هدف از این قانون که اجرای آن از ابتدای سال 1402 آغاز شده، کمک به نظاممند سازی بیشتر سیستم جمع آوری مالیات، برقراری عدالت اجتماعی و بازگرداندن سرمایه های بلوکه شده در دست سرمایه داران، به چرخه اقتصاد کشور است. نتیجه این امر نیز رشد اقتصادی، افزایش درآمد داخلی و کنترل تورم خواهد بود.
در این میان اما کسب و کارهایی هستند که سازمان امور مالیاتی سازوکار ویژه ای برای صورتحساب های الکترونیکی آنها در نظر گرفته است.
در این مقاله از وال بیل قصد داریم در مورد ساز و کار سامانه مودیان برای مبادلات ارزی بیشتر صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
سامانه مودیان چیست؟
اگر بخواهیم خیلی خلاصه بگوییم، سامانه مودیان یک سامانه دولتی است که توسط سازمان امور مالیاتی طراحی شده، تا مشمولین پرداخت مالیات بتوانند از طریق کارپوشه ای که داخل آن ایجاد می کنند، صورتحساب های الکترونیکی معاملات خود را صادر کرده و از این طریق برای سازمان مالیات ارسال کنند.
برای آشنایی بیشتر مقاله همه چیز درباره سامانه مودیان را مطالعه کنید.
اما این سامانه دولتی مانند دیگر سامانه های دولتی در گذشته، مشکلاتی دارد. از قبیل اینکه کار کردن با آن بسیار سخت و پیچیده است.
این پیچیدگی ها ابهامات و سوالات زیادی را برای مودیان به وجود آورده اند. خیلی از افراد نمی دانند که دقیقا چطور باید با این سامانه کار کنند. خیلی از افراد اصولا با ساز و کارهای الکترونیکی غریبه اند و پر کردن فرم صورتحساب الکترونیکی استاندارد برای آنها دشوار است. برای صدور صورتحساب الکترونیکی باید کدها و شناسه های زیادی دریافت شود که خودشان روند پیچیده ای دارند.
از طرف دیگر انواع و الگوهای متعددی برای صورتحساب های الکترونیکی وجود دارند که باید متناسب با نوع کسب و کار انتخاب و ارسال شوند.
در این مقاله قصد داریم به رفع ابهامات مربوط به مبادلات ارزی بپردازیم و نحوه ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط کسب و کارهای فعال در این زمینه را به شما آموزش دهیم.
در مبادلات ارزی باید چه نوع صورتحسابی ارسال کرد؟
سازمان امور مالیاتی صورتحساب های الکترونیک را به سه دسته کلی تقیبم بندی کرده است. شامل :
صورتحساب الکترونیکی نوع اول : مخصوص کسب و کارهای B2B (عمده فروشی) که باید نام و اطلاعات خریدار را در معاملات ثبت کنند.
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم : مخصوص کسب و کار های B2C که با مصرف کننده نهایی سر و کار دارند و نیازی به پر کردن اطلاعات خریدار ندارند.
صورتحساب الکترونیکی نوع سوم : رسید دستگاه های کارتخوان و درگاه های پرداخت مجاز که به سیستم سازمان امور مالیاتی متصل هستند و رسیدهایشان به عنوان صورتحساب الکترونیکی معتبر به صورت خودکار در سامانه ثبت می شود.
برای آشنایی بیشتر بهتر است مقاله انواع صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.
حال سوال اصلی اینجاست که سامانه مودیان برای مبادلات ارزی چه نوع صورتحسابی را تعیین کرده است؟
بر اساس اطلاعات منتشر شده در دستورالعمل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، کسب و کارهای فعال در زمینه مبادلات ارزی باید صورتحساب الکترونیکی نوع اول را صادر و ارسال کنند.
ممکن است با خود فکر کنید که صرافی ها اصولا بیشتر معاملات خود را با مصرف کننده نهایی انجام می دهند. پس منطقا باید صورتحساب نوع دوم را صادر کنند! اما اینطور نیست.
قوانین به صراحت اشاره کرده اند که صرافی ها و به طور کلی کسب و کارهای فعال در زمینه مبادلات ارزی، باید صورتحساب نوع اول را صادر کرده و اطلاعات خریدار را در صورتحساب درج کنند.
اما این تازه شروع ماجراست. چراکه علاوه بر این، سازوکارهای ویژه تری هم در سامانه مودیان برای مبادلات ارزی در نظر گرفته شده است.
الگوی صورتحساب الکترونیکی برای مبادلات ارزی
سازمان امور مالیاتی 9 الگوی مختلف را نیز برای انواع صورتحساب های الکترونیکی تعریف کرده است. از این میان، 7 الگو متعلق به صورتحساب های الکترونیکی نوع اول هستند.
الگوی نخست صورتحساب الکترونیکی نوع اول، الگوی فروش بوده که یک الگوی عمومی برای اکثر کسب و کارها به شمار می رود. اما 6 الگوی دیگری مخصوص کسب و کارهایی هستند که ساز و کارشان کمی با الگوی عمومی تفاوت دارد. یکی از این شش الگو، مخصوص مبادلات ارزی است.
برای آشنایی بیشتر مقاله الگوهای صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.
سوال اینجاست:
الگوی مبادلات ارزی چه تفاوت ی با الگوی عمومی دارد؟
الگوی صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان برای مبادلات ارزی گرچه یک الگوی مستقل است، اما وقتی به آن نگاه می کنید هیچ تفاوتی با الگوی عمومی فروش ندارد!
یعنی اساسا پارامترهای داخل آن کاملا مشابه الگوی عمومی هستند. اما تفاوت در چیست؟
تفاوت در بخش هایی است که پر کردن آنها در الگوی فروش الزامی نیست، اما در الگوی سامانه مودیان برای مبادلات ارزی ضروری است.
بگذارید روشن تر توضیح دهیم.
در الگوی عمومی فروش پر کردن بخش های “میزان ارز” نوع ارز” و ” نرخ برابری ارز با ریال” اجباری نیست.
اما کسب و کارهایی که در زمینه مبادلات ارزی فعالیت می کنند، در زمان پر کردن فایل اکسل صورتحساب الکترونیکی یا صدور مستقیم آن، حتما باید این بخش ها را پر کنند.
این مهمترین نکته در مورد صورتحساب الکترونیکی سامانه مودیان برای مبادلات ارزی است.
به یاد داشته باشید که حتما باید صورتحساب الکترونیکی را متناسب با نوع کسب و کار خود انتخاب کرده و صورتحساب صحیح را را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنید. چراکه در غیر این صورت ممکن است اشتباهات زیادی در محاسبه مالیات شما به وجود بیاید. همچنین امکان جرم انگاری و ثبت تخلف هم هست.
برای آشنایی بیشتر با مراحل ارسال صورتحساب الکترونیکی و دریافت فایل اکسل آن به این صفحه از وال بیل مراجعه کنید.
چگونه می توانیم صورتحساب الکترونیکی خود را ارسال کنیم؟
برای اینکار می توانید مستقیما از طریق خود سامانه اقدام کنید، یا با شرکت های واسط همکاری داشته باشید.
اقدام مستقیم از طریق سامانه دردسر و دشواری های زیادی دارد و عملا به دانش آیتی نیازمند است. به همین خاطر میتوانید از شرکت های نرم افزاری واسط مانند وال بیل کمک بگیرید.
وال بیل فایل های اکسل آماده متناسب با نوع کسب و کار شما را در اختیارتان قرار می دهد تا آنها را پر کرده و ارسال کنید. وال بیل این فایل ها را در موعد مقرر به صورتحساب الکترونیکی استاندارد تبدیل کرده و در سامانه مودیان ثبت می کند. شما همچنین می توانید با استفاده از پنل وال بیل، خودتان به سادگی صورتحساب های الکترونیکی خود را صادر و برای سامانه مودیان ارسال کنید.
وال بیل طرف قرارداد شرکت های معتمد سازمان امور مالیاتی بوده و با اطمینان خاطر کار رسیدگی به صورتحساب های الکترونیکی شما را انجام می دهد.
جمع بندی
ساز و کار سامانه مودیان برای مبادلات ارزی ساده است. کسب و کارهای فعال در این حوزه باید صورتحساب الکترونیکی نوع اول، با الگوی مبادلات ارزی را برای سامانه مودیان ارسال کنند. مهمترین نکته در پر کردن فایل اکسل سامانه مودیان برای مبادلات ارزی ، این است که بخش های “میزان ارز” نوع ارز” و ” نرخ برابری ارز با ریال” حتما پر شوند.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
سوالات متداول
· تا کی وقت داریم صورتحساب الکترونیکی خود را ارسال کنیم؟
قانون سامانه مودیان برای مبادلات ارزی با دیگر کسب و کارها تفاوتی ندارد. کسب و کارهای فعال در این حوزه نیز حداکثر یک هفته بعد از معامله مهلت دارند تا صورتحساب الکترونیکی آن را صادر و ارسال کنند.
· جریمه عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی چیست؟
در سامانه مودیان برای مبادلات ارزی ذکر شده که هرگونه تأخیر در ارسال، عدم ارسال، عدم ثبت نام در سامانه، ارسال صورتحساب نادرست با کدهای اشتباه و غیره، همگی تخلف مالیاتی شمرده شده و به اندازه 2 تا 10 درصد از مبلغ صورتحساب جریمه به همراه خواهد داشت. البته در صورت تکرار تخلف امکان ابطال پروانه کسب و پلمپ واحد نیز وجود دارد.