دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی

دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی

آشنایی با مفاد دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی

قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از سال 1398 با هدف جلوگیری از فرارهای مالیاتی تصویب شد. طبق این قانون که به صورت گسترده روند اجرایی شدن آن از ابتدای سال 1402 آغاز شده، تمامی مشمولین مالیاتی موظفند من بعد با ثبت نام در این سامانه، گزارش معاملات خود را به صورت صورتحساب های الکترونیکی برای سازمان امروز مالیاتی ارسال کنند.

ارسال منظم این صورتحساب ها شامل طرح های تشویقی، تخفیف های مالیاتی و بخشودگی جرایم قبلی خواهد شد و عدم ارسال، تاخیر در ارسال یا هرگونه تخلف دیگری در این زمینه مشمول جریمه های بعضا سنگین خواهد شد.

این مقاله از وال بیل به شرح نکات مهم ذکر شده در دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی چیست؟

چهارچوب های فنی دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی عبارتند از:

انواع صورتحساب الکترونیکی

در ابتدا بهتر است به شرح خلاصه ای از انواع صورتحساب الکترونیکی بپردازیم:

·        صورتحساب الکترونیکی نوع اول (صورتحساب الکترونیکی با جزئیات کامل)

این نوع صورتحساب الکترونیکی بیشتر مخصوص کسب و کارهایی که به صورت عمده فروشی فعالیت می کنند و کسب و کارهایی است که اطلاعات مشتری را ثبت می نمایند.

مهمترین گروه های اقتصادی که باید صورتحساب الکترونیکی نوع اول را برای سامانه مودیان ارسال کنند عبارتند از:

  • شرکت های بورس کالا
  • شرکت ها و ادارات دولتی
  • شرکت های پیمانکاری داخلی
  • شرکت های فعال در حوزه صادرات و واردات
  • واحد های معامله طلا، جواهر و پلاتین
  • شرکت های باربری
  • شرکت های فروش بلیط هواپیما
  • و غیره

به صورت کلی هر کسب و کاری که اطلاعات خریدار را فاکتور فروش درج می کند، باید صورتحساب الکترونیکی نوع اول صادر نماید.

دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی
دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی

اطلاعاتی که در این نوع صورتحساب الکترونیکی ثبت می شوند شامل :

  • اطلاعات، آدرس، کد پستی و شماره اقتصادی فروشنده
  • اطلاعات، آدرس، کد پستی و شماره اقتصادی خریدار
  • تاریخ و زمان صدور صورتحساب الکترونیکی به روز، ساعت و دقیقه
  • شناسه، کد ملی یا شناسه فراگیر اتباع خارجی
  • مشخصات، شناسه، شرح، واحد سنجش، مقدار یا تعداد و مبلغ واحد کالا
  • مبلغ کل
  • تخفیفات
  • مالیات بر ارزش افزوده
  • مبلغ سایر عوارض
  • مقدار پرداخت نقدی و باقی مانده نسیه (در معاملات نسیه و اقساطی)

سازمان امور مالیاتی 7 الگوی ویژه نیز برای این نوع صورتحساب ها تعریف کرده است که متناسب با الگو فروش برخی از کسب و کارهای خاص طراحی شده اند. علاوه بر الگوی عمومی فروش، 6 الگوی دیگر هم وجود دارند که مخصوص فعالین در حوزه های زیر هستند:

برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم مقاله انواع الگوی صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.

·        صورتحساب الکترونیکی نوع دوم

این نوع صورتحساب الکترونیکی بیشتر مختص خرده فروشی ها یا کسب و کارهایی است که با مشتریان و مصرف کنندگان نهایی سروکار دارند. به عبارت دیگر کسب و کار های نوع B2C باید صورتحساب الکترونیکی نوع 2 را صادر کرده و برای سامانه مودیان ارسال کنند.

دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی ذکر شده که این نوع صورتحساب ها شامل اطلاعات کامل فروشنده و کالا یا خدمات مورد معامله هستند اما اطلاعات خریدار در آنها ثبت نمی شود. این نوع صورتحساب های الکترونیکی کاملا نقدی تلقی شده و بابت آنها هیچ اعتبار مالیاتی به خریدار اضافه نخواهد شد.

·        صورتحساب الکترونیکی نوع سوم

صورتحساب های الکترونیکی نوع سوم در واقع همان رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان یا درگاه های پرداخت الکترونیکی هستند. کارتخوان ها و درگاه هایی که به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده ثبت شده اند. د این نوع صورتحساب الکترونیکی فقط مبلغ پرداختی، شماره سوییچ پرداخت، شماره پذیرنده فروشگاه، شماره پایانه، شماره پیگیری، تاریخ و زمان پرداخت و حداقل 3 مشخصات فروشنده ذکر می شود. این نوع صورتحساب الکترونیکی نیز نیازی به تایید خریدار نداشته و هیچ اعتبار مالیاتی برای او به همراه نخواهد داشت.

شماره منحصر به فرد مالیاتی چیست؟

در دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی ذکر شده که شماره منحصر به فرد مالیاتی در واقع یک شماره 22 کاراکتری است که دارای چهار بخش است:

برای صدور صورتحساب الکترونیکی به شماره منحصر به فرد مالیاتی نیاز دارید. همچنین باید بدانید که این شماره برای هر صورتحساب به صورت منحصر به فرد و غیر تکراری خواهد بود.

وال بیل با یک api واسط می تواند روند صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی را برای شما انجام داده و بار اینکار بعضا پیچیده را از روی دوش شما بردارد. برای ثبت نام در وال بیل، دریافت کد عمومی و ارسال صورتحساب های الکترونیکی به صورت اتوماتیک، اینجا کلیک کنید.

دستورالعمل صورتحساب الکترونیکی

موضوع صورتحساب الکترونیکی

صورتحساب های الکترونیکی نوع 1، 2 یا 3 هرسه می توانند تحت یکی از این چهار موضوع برای سامانه مودیان صادر شوند. به عبارت دیگر فرقی ندارد که نوع صورتحساب الکترونیکی شما چیست، اصولا چهار روش یا موضوع برای ارسال آنها وجود دارد که عبارتند از:

·        صورتحساب الکترونیکی اصلی فروش

 این همان اولین صورتحساب الکترونیکی است که بعد از انجام معامله برای سامانه مودیان ارسال می شود.

·        صورتحساب الکترونیکی اصلاحی

چنانچه صورت حساب اصلی فروشی که قبلا صادر و ارسال شده دچار ایارداتی باشد که نیاز به اصلاح داشته باشند، باید یک صورتحساب الکترونیکی اصلاحی ارسال کنید. اشتباه در وارد کردن مبلغ فی، مبلغ نهایی، مبلغ مالیات بر ارزش افزوده یا هر تغییر دیگری می تواند در این زمره باشد.

صورتحساب اصلاحی جید باید حتم حاوی شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب مرجع (صورتحساب اصلی که قبلا ارسال کرده بودبد) باشد. در صورتحساب اصلاحی باید تمامی اطلاعات مندرج در صورتجساب اصلی و اصلاحات آن را ذکر کنید. پس از اینکه خریدار در سامانه مودیان صورتحساب اصلاحی را تایید کند، صورتحساب اصلی (مرجع) باطل شده و صورتحساب اصلاحی جایگزین آن خواهد شد.

·       صورتحساب الکترونیکی ابطالی

چنانچه به هر دلیلی معامله ابطال شود و مدارک مثبته برای اثبات آن وجود داشته باشد، فروشنده می تواند یک صورتحساب ابطالی برای باطل کردن صورتحساب مرجع را در سامانه مودیان ثبت کند. این صورتحساب ابطالی باید شامل شماره منحصر به فرد صورتحساب الکترونیکی مرجع باشد. چنانچه صورتحساب ابطالی مورد تایید قرار بگیرد،

صورتتحساب اصلی باطل می شود. به یاد داشته باشید که نمی توان صورتحساب های الکترونیکی ابطالی در امور تجاری و پرونده های مالیاتی بهره برد. همچنین امکان صدور صورتحساب اصلاحی برای یک صورتحساب الکترونیکی ابطالی وجود ندارد.

·      صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش

چنانچه بعد از اتمام معامله و صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی کل یا بخشی از کالا و خدمات مورد معامله کرجوع شد، فروشنده باید یک صورتحساب برگشت از فروش جدید صادر کند. طبیعتا این صورتحساب الکترونیکی جدد باید حاوی شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب مرجع باشد.

مودیان می توانند هم برای صورتحساب های اصلی و هم برای صورتحساب های اصلاحی، یک صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش صادر کنند. هر چند خریدار نیز باید آن را در سامانه تایید کند تا در کارپوشه فروشنده ثبت شود.

شما می توانید متن کامل دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی را از از اینجا دانلود کنید .

دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی
دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی

مهلت ارسال صورتحساب الکترونیکی

شما حداکثر یک هفته بعد از هر معامله فرصت دارید تا صورتحساب الکترونیکی نوع 1 یا 2 آن را برای سامانه مودیان ارسال کنید. مودیانی که دیرتر از این مهلت صورتحساب های خود را صادر کنند مشمول تخلفات مالیاتی و جریمه خواهند شد.

همچنین خریدارانی که صورتحساب الکترونیکی نوع 1 دریافت کرده اند، یک ماه فرصت دارند تا وارد سامانه شده و آن را تایید کنند. در صورت عدم تایید بعد از یک ماه، صورتحساب به صورت خودکار تایید شده به شمار می رود.

برای آشنایی کامل با فراخوان های ثبت نام در سامانه مودیان و مهلت ارسال صورتحساب، توصیه می کنیم مقاله مدت زمان ارسال صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.

صورتحساب الکترونیکی صادر شده توسط پایانه های فروشگاهی به صورت اتوماتیک و در لحظه داخل سامانه مودیان ثبت می شوند و نیازی به ارسال دستی آنها نیست.

جمع بندی

دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی تمامی جزئیات و قواعد مربوط به اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را روشن می کند. گرچه با وجود خدمات واسط شرکت هایی همچون وال بیل که امکان ارسال صورتحساب ها را تسهیل کرده اند، نیازی به مطالعه و یادگیری کل این دستورالعمل ندارید، اما نگاه انداختن به آن نیز خالی از لطف نخواهد بود.

در این مقاله سعی کردیم به مهمترن نکات بارز مورد اشاره در این دستورالعمل بپردازیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

سوالات متداول

. چگونه صورتحساب های الکترونیکی خود را برای سامانه مودیان ارسال کنیم؟

برای ارسال صورتحساب الکترونیکی یا می توانید از طریق سامانه های دولتی اقدام کنید، یا از خدمات شرکت های معتمد و واسط بهره ببرید. ارسال مستقیم صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه های دولتی مشکلات و دشواری های زیادی دارد. به همین خاطر هم سازمان امور مالیاتی طی دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به شرکت های واسط مجوز داده تا به صورت غیرمستقیم کار ارسال این صورتحساب ها را برای مودیان انجام دهند.

شرکت های معتمد در کنار شرکت های واسطی همچون وال بیل، با دریافت فایل اکسل صورتحساب الکترونیکی شما، آن را به یک صورتحساب استاندارد تبدیل کرده و در موعد مقرر داخل سامانه مودیان ثبت می کنند.

. آیا هر نوع فاکتوری را می توان برای سامانه مودیان ارسال کرد؟

خیر بر اساس دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی ، شما یا باید کار ثبت صورتحساب را به صورت مستقیم در سامانه انجام دهید، یا از فایل اکسل استاندارد استفاده کنید. در هنگام استفاده از پنل های شرکت های واسط نیز چنین است.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مطالب مرتبط

در صورت درخواست مشاوره فرم ذیل را تکمیل نموده تا کارشناسان ما در کوتاه ترین زمان با شما تماس بگیرند.