صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی

صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی

با مبحث صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی چقدر آشنایی دارید؟

قانون جدید پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، یکی از داغ‌ترین مباحث این روزها در فضای مالیاتی کسب و کارهاست. بر اساس این قانون از این به بعد تمامی مشمولین مالیاتی موظفند صورتحساب الکترونیکی معاملات خود را از طریق سامانه مودیان برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. دولت در اجرای این قانون بسیار جدی و سختگیر بوده و جرائم زیادی برای متخلفین در نظر گرفته است.

اگر بخواهیم خیلی خلاصه و مختصر بگوییم، برای سهولت در امر رسیدگی به پرونده های مالیاتی، جلوگیری از تخلفات و فرارهای مالیاتی، سیستماتیک کردن نظام جمع‌آوری مالیات و برقراری عدالت اجتماعی از این پس تمام مودیان مالیاتی مکلف شده اند که شخصا فاکتورهای فروش خود را در قالب یک صورتحساب الکترونیکی استاندارد برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.

برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم مقاله قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را مطالعه کنید.

صورتحساب های الکترونیکی به سه نوع تقسیم بندی می شوند. نوع سوم در واقع رسیدهای دستگاه های کارتخوان یا درگاه های پرداخت الکترونیکی (پایانه های فروشگاهی) هستند که به صورت اتوماتیک در قالب صورتحساب الکترونیکی در پرونده مالیاتی مودی ثبت می شوند.

در سایر مقالات وبلاگ پیرامون انواع صورتحساب الکترونیکی، نحوه ارسال آن، مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی، دستورالعمل های سازمان امور مالیاتی و غیره زیاد صحبت کرده ایم. برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم سری هم به آن مطالب بزنید.

اما در این مقاله از وال بیل قصد داریم بیشتر روی موضوع صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

سامانه مودیان چیست؟

ابتدا بیایید از تعریف سامانه مودیان شروع کنیم. سامانه ای که تمامی صاحبان مشاغل نه تنها باید با آن آشنایی داشته باشند، بلکه حتما باید در آن ثبت نام کنند.

برای آشنایی با مراحل ثبت نام در سامانه مودیان حتما این مقاله را مطالعه کنید.

سامانه جامع مودیان، یک سامانه ملی است که توسط سازمان امور مالیاتی طراحی شده و در دسترس عموم مردم از جمله فعالان اقتصادی قرار گرفته است. این سامانه یک پل ارتباطی مستقیم بین مودیان و سازمان امور مالیاتی است که می توانند کارهای رسیدگی به پرونده های مالیاتی خود را از طریق آن انجام داده، وضعیت مالیات خود را در لحظه بررسی کرده و صورتحساب های الکترونیکی خود را برای اداره مالیات ارسال کنند.

مهمترین ویژگی‌ های سامانه مودیان عبارتند از:

  • این سامانه تحت مدیریت مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور است.
  • در این سامانه به هر مودی یک کارپوشه (حساب کاربری) منحصر به فرد اختصاص داده شده است.
  • این سامانه پل ارتباطی مودیان با سازمان امور مالیاتی بوده و تمامی تبادل اطلاعات بین مودی و سازمان از طریق سامانه مودیان صورت می گیرد.
  • مودیان می توانند با استفاده از هرگونه دستگاه سخت افزاری یا نرم افزاری، اعم از کامپیوترهای شخصی، پایانه های فروشگاهی و سامانه های ابری که حافظه مالیاتی به آن متصل می شود، به سامانه مودیان متصل شوند.
  • این سامانه مرجع نهایی ثبت، صدور و استعلام صورتحساب های الکترونیکی به شمار می رود.

برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم مقاله همه چیز در مورد سامانه مودیان را مطالعه کنید.

تعریف پایانه های فروشگاهی

همانطور که اشاره کردیم، در این مقاله قصد داریم به جای ارسال صورتحساب الکترونیکی به صورت دستی، بیشتر روی موضوع صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی تمرکز کنیم. در این راستا بهتر است ابتدا تعریف دقیقی از پایانه های فروشگاهی ارائه کنیم.

بر اساس تعریف سازمان امور مالیاتی، پایانه های فروشگاهی سخت افزار یا نرم افزارهایی هستند که همزمان 3 کار اصلی برای شما انجام می دهند : به درگاه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور متصل می شوند، به سامانه مودیان متصل می شوند و امکان صدور صورتحساب های الکترونیکی دارند.

بر اساس این قانون، چنانچه کد مالیاتی دستگاه های کارتخوان یا درگاه های پرداخت الکترونیکی  ثبت نشده باشد، آن دستگاه یا درگاه غیرقانونی تلقی می شوند. بنابراین اگر دستگاه در سامانه مالیاتی ثبت نشده باشد اتصال آن به سیستم بانکی قطع شده یا ادامه استفاده از آن پیگرد قانونی خواهد داشت.

صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی
صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی

از این پس تنها دستگاه های کارتخوان یا درگاه های پرداختی معتبر خواهند بود که با دریافت و اعلام کد مالیاتی، بتوانند به سامانه مودیان متصل شده و اطلاعات مربوط به کلیه تراکنش ها را در قالب صورتحساب الکترونیکی رسمی صادر و از طریق حافظه مالیاتی مودی در کارپوشه شخصی وی در سامانه مودیان ثبت و برای سازمان امور مالیاتی ارسال کند.

صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی مهمترین شاخصه پایانه های فروشگاهی تلقی می شود.

بر اساس این قانون بانک مرکزی و کلیه بانک های دیگر موظف شده اند تا اطلاعات تمامی دارندگان دستگاه های کارتخوان و درگاه های پرداخت را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند تا برای دارندگان این دستگاه های و درگاه ها یک پرونده مالیاتی تشکیل شود. مودیانی که دارای دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت هستند باید کد مالیاتی دستگاه یا درگاه پرداخت را به بانک اعلام کنند تا رسیدهای تراکنش این پایانه فروشگاهی‌شان در قالب صورتحساب الکترونیکی داخل کارپوشه سامانه مودیان آنها ثبت شود.

برای آشنایی بیشتر مقاله کد مالیاتی چیست را مطالعه کنید.

نکته 1 : مهم نیست که چند دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت دارید که به بانک های مختلف متصل هستند. اطلاعات تراکنش همه دستگاه های کارتخوان یا درگاه های پرداخت از طریق بانک مرکزی با شناسه یکتای حافظه مالیاتی شخص شما در سامانه مودیان ثبت می شود. بنابراین لازم نیست برای هر دستگاه یک کارپوشه جدید در سامانه مودیان ایجاد کنید، چراکه اطلاعات همه پایانه های فروشگاهی در همان کارپوشه شما ذخیره می شوند.

نکته 2 : بانک های موظف شده اند از این پس بدون ثبت کد مالیاتی، هیچ دستگاه کارتخوان جدیدی را صادر نکنند.

نکته 3 : در واقع بانک مرکزی واسطه صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی بوده و مانند شرکت های معتمد برای ارسال صورتحساب های دستی، این کار را برای شما انجام می دهد.

مشمولین استفاده از پایانه های فروشگاهی

بر اساس قانون، تمامی واحدهای خرده فروشی و واحدهای صنفی که با مصرف کننده نهایی (افرادی که کالا یا خدماتی را برای مصرف خودشان خریداری می کنند نه اینکه آن را به اشخاص دیگری بفروشند) سروکار دارند مشمول صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی هستند. البته استفاده از پایانه های فروشگاهی الزامی نیست، اما اگر از این پایانه استفاده نشد، حتما باید صورتحساب الکترونیکی معاملات به صورت دستی صادر و ارسال شود.

وظایف دارندگان پایانه های فروشگاهی چیست؟

  • مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی موظفند که شماره حساب یا حساب های بانکی و کد مالیاتی دستگاه کارتخوان یا درگاه های پرداخت الکترونیکی خود را از طریق سامانه مودیان به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند.
  • چنانچه مودی دستگاه کارتخوان جدیدی دریافت کرد یا درگاه پرداخت الکترونیکی جدید راه اندازی نمود، باید بلافاصله اطلاعات پایانه فروشگاهی جدید خود را از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان اعلام کند.
  • اگر واحد کسب و کار مودی به هر دلیلی به صورت موقت یا دائمی تعطیل شود، یا بهره برداری از پایانه های فروشگاهی به صورت موقت یا دائمی متوقف شود، مودی موظف است ظرف مدت 10 روز کاری توقف استفاده از پایانه فروشگاهی را از طریق سامانه مودیان اعلام کند.
  • دستگاه های کارتخوان و درگاه های پرداخت الکترونیکی ثبت شده به عنوان پایانه های فروشگاهی رسمی، رسیدهای تراکنش ها را در قالب صورتحساب الکترونیکی استاندارد و با استفاده از حافظه مالیاتی داخل کارپوشه سامانه مودیان فرد ثبت می کنند. بنابراین نیازی به ارسال صورتحساب های الکترونیکی دستی نخواهد بود.

نکته : برخی از واحدهای فروش مانند فروشندگان بلیت هواپیما، یا صرافی ها و غیره، با وجود استفاده از پایانه های فروشگاهی همچنان موظفند صورتحساب الکترونیکی معاملات خود را به صورت دستی برای سامانه مودیان ارسال کنند. چراکه صورتحساب این نوع کسب و کارها از نوع اول است.

برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم مقاله الگوهای صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.

جمع بندی

پایانه های فروشگاهی در واقع همان دستگاه های کارتخوان یا درگاه های پرداخت الکترونیکی هستند که کد مالیاتی آنها از طریق سامانه مودیان به سازمان امور مالیاتی ارسال شده است. رسیدهای پایانه های فروشگاهی در حکم صورتحساب الکترونیکی بوده و محاسبات مالیاتی بر اساس آنها صورت می گیرد.

صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی مخصوص واحدهای خرده فروشی است که با مصرف کننده نهایی در ارتباط هستند.

امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

سوالات متداول

·         تا کی وقت داریم در سامانه مودیان ثبت نام کنیم؟

بر اساس فراخوان های رسمی منتشر شده، صاحبان مشاغل مشمول مالیات بر ارزش افزوده باید از ابتدای تیر 1402، صاحبان مشاغل گروه های اول و دوم باید از ابتدای مهر 1402 و اشخاص باقی مانده باید از دی ماه 1402 در سامانه مودیان ثبت نام کرده و کد مالیاتی پایانه های فروشگاهی خود را اعلام کنند.

برای آشنایی مقاله گروه بندی مشاغل مالیاتی را مطالعه کنید.

·         چه کسانی مشمول صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی هستند؟

تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از مشاغل صنفی و غیر صنفی موظفند در این سامانه ثبت نام کرده و اقدامات مربوط به صدور صورتحساب الکترونیکی را انجام دهند.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مطالب مرتبط

در صورت درخواست مشاوره فرم ذیل را تکمیل نموده تا کارشناسان ما در کوتاه ترین زمان با شما تماس بگیرند.