مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی چه کسانی هستند؟
بر اساس قوانین مالیاتی جدید، مودیان وظیفه دارند از این به بعد گزارش و اطلاعات مربوط به تمام معاملات و فاکتور یا صورتحساب های فروش خود را در سامانه مودیان ثبت کرده و صورتحساب های الکترونیکی صادر کنند. ثبت و ارسال صورتحساب های الکترونیکی باعث پیگیری بهتر و محاسبه دقیق تر مالیات می شود.
صورتحساب الکترونیکی در واقع یک نوع فاکتور دیجیتالی است که با شماره مالیاتی یکتای فروشنده، مشخصات خریدار و داده های مربوط به کالا یا خدمات مورد معامله متناسب با نوع کسب و کار صادر می شود. در قوانین اداره مالیات، جزئیات مربوط به محتویات این صورتحساب ها ذکر شده است.
صورتحساب های الکترونیکی در واقع نوعی از صورتحساب های معاملات فصلی هستند، که مشمولین می توانند آنها را به صورت کاغذی، سیدی یا الکترونیکی برای این اداره ارسال کنند. از آنجایی که صدور، پیگیری و ارسال صورتحساب های الکترونیکی بسیار راحت تر است، بیشتر کسب و کارها از این نوع صورتحساب استفاده می کنند. خود صورتحساب های الکترونیکی نیز به سه نوع مختلف تقسیم می شوند.
برای آشنایی با انواع صورتحساب الکترونیکی بهتر است این مقاله را مطالعه کنید.
اما سوال اصلی اینجاست که مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی چه کسانی هستند؟
در ادامه با وال بیل همراه باشید تا با مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی آشنا شوید.
چه کسانی باید صورتحساب الکترونیکی صادر کنند؟
بر طبق بند ج ماده 1 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، تمامی صاحبان مشاغل (اشخاص حقیقی) اعم از صنفی و غیر صنفی مشمول صدور صورتحساب الکترونیکی هستند. همچنین تمامی اشخاص حقیقی مورد اشاره در فصل های 4 و 5 از باب سوم قانون مالیات های مستقیم نیز مشمول صدور صورتحساب الکترونیکی خواهند بود.
طبق این قانون، تمام واحدهای صنفی و فروشگاه های کوچکی که به طور مستقیم با مشتریان نهایی ارتباط دارند (کسب و کارهای B2C)، علاوه بر ثبت نام در سامانه مودیان باید از پایانه های فروشگاهی (کارتخوان ها) متصل به اداره مالیات استفاده کنند. هرچند استفاده از پایانه های فروشگاهی برای کسب و کارهایی که با مشتری نهایی ارتباط مستقیم ندارند (کسب و کارهای B2B) ضروری نیست. مودیان بزرگ (عمده فروشان B2B) کافیست که تمامی صورتحساب های خود را با رعایت قوانین سازمان دارایی، از طریق سامانه مودیان ثبت نمایند.
زمانبندی اجرایی شدن قانون ارسال صورتحساب های الکترونیکی توسط گروه های مختلف به عبارت زیر است:
- شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس از تاریخ 1401/08/01
- شرکت های دولتی و سایر دستگاه های اجرایی مشمول ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری از تاریخ 1401/10/01
- تمامی اشخاص حقوقی از تاریخ 1402/01/01
- اصناف گروه یک و دو از تاریخ 1402/04/01
- اصناف گروه سه از تاریخ 1402/07/01
- باقی مشاغل از تاریخ 1402/10/01
گروه های صنفی 1، 2 و 3 عبارتند از:
سامانه مودیان چیست؟
سامانه مودیان در واقع یک پلتفرم آنلاین دولتی، متعلق به اداره امور مالیاتی است که برای ثبت و داده ها و اطلاعات مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی طراحی شده است. هدف از راه اندازی این سامانه شفاف سازی گزارش های مالیاتی و جلوگیری از فرارهای مالیاتی بوده است. دولت در واقع با اینکار سعی در برطرف کردن ایرادات و کاستی های نظام مالیاتی کشور داشته و بخشی از مسئولیت رسیدگی به این امور را بر عهده مشمولین قرار داده است. با اینکار بازرسین مالیاتی نقش نظارتی بیشتری پیدا می کنند و از نقش عملیاتی آنها کاسته می شود. از این رو رصد گزارشات مالیات افراد دقیق تر شده و شانس تخلفات مالیاتی کاهش پیدا می کند.
با ثبت نام کردن در سامانه مودیان، اشخاص می توانند خودشان اطلاعات مالیاتی خود را به روز رسانی کرده و صورتحساب های مالیاتی و گزارش های پایانه های فروشگاهی را نیز شخصا برای اداره مالیات ارسال نمایند.
بر اساس قوانین مصوب جدید، تمامی اشخاص حقوقی و همه صاحبان کسب و کارها، مشمول صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت آن در سامانه مودیان هستند. با ثبت نام در این سامانه یک کارپوشه یا پروفایل شخصی به شما اختصاص داده می شود که در واقع راه ارتباطی شما با سازمان امور مالیات است. تمامی اطلاعات درآمدی مودی از طریق هرگونه کانال دریافتی (اعم از نقدی، حواله بانکی یا پایانه های فروشگاهی) در کارپوشه سامانه مودیان و حافظه مالیاتی شخصی فرد ذخیره می شوند.
ارسال به موقع و مناسب صورتحساب های الکترونیکی می تواند مشمول طرح های تشویقی و تخفیف های مالیاتی شود. خودداری از صدور و ارسال این صورتحساب ها، یا عدم ثبت نام واحد صنفی در سامانه مودیان، پیگیرد قانونی و جریمه های بعضا سنگین به همراه خواهد داشت.
برای آشنایی بیشتر می توانید مقاله جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.
تمامی اشخاص و اصناف مورد اشاره در بالا، مشمول صدور صورتحساب الکترونیکی بوده و موظف به ثبت نام در سامانه مودیان مالیات می باشند.
طبق قانون 169 قانون مالیات های مستقیم، من بعد تمامی اشخاص حقوقی باید برای هرگونه معامله به هر شخص دیگری، صورتحساب الکترونیکی منحصر به فردی که دارای شماره های اقتصادی طرفین است را صادر و برای سامانه مودیان ارسال کند. دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی از تاریخ 26 دی ماه سال 1401 تصویب شده و از آغاز سال 1402 به صورت رسمی و گسترده اجرایی شده است. سازمان امور مالیاتی طی 5 فراخوان عمومی تمامی اصناف و مشاغل را در جریان این قانون قرار داده است.
تمامی صاحبان مشاغل باید بعد از دریافت پیامک مربوطه از طرف اداره کل مالیات، ثبت نام در سامانه مودیان را آغاز کنند.
بر اساس تبصره بند ب ماده 5 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، تمامی مودیان مشمول صدور صورتحساب الکترونیکی 30 روز پس از ثبت صورتحساب در سامانه فرصت دارند تا آن را تأیید کنند. چنانچه طی 30 تغییری در وضعیت صورتحساب ایجاد نشود، فاکتور به صورت پیش فرض تأیید شده در نظر گرفته می شود.
انواع صورتحساب الکترونیکی
مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی باید با انواع این صورتحساب ها نیز آشنایی داشته باشند. اگر بخواهیم خلی خلاصه بگوییم، صورتحساب های الکترونیکی به سه نوع تقسیم بندی می شوند.
عمده فروش ها، کسب و کارهای B2B، و به صورت کلی مشاغلی که اطلاعات خریدار را داخل فاکتور فروش خود ثبت می کنند (مانند فروشندگان بلیط هواپیما، صرافی ها، قرادادهای پیمانکاری و غیره) باید صورتحساب الکترونیکی نوع اول را صادر نمایند. در صورتحساب الکترونیکی نوع اول، علاوه بر مشخصات کالا و فروشنده، مشخصات خریدار نیز ذکر می شود.
کسب و کارهای خرده فروشی که با مصرف کننده نهایی طرف هستند و به صورت کلی مشاغل B2C باید صورتحساب الکترونیکی نوع دوم را صادر کنند. در این صورتحساب های اطلاعات خریدار درج نشده و نیازی هم به تایید فاکتور توسط او نیست.
صورتحساب های الکترونیکی نوع سوم در واقع همان رسیدهای تراکنش پایانه های فروشگاهی مجاز (دستگاه های کارتخوان و درگاه های پرداخت الکترونیکی ارای کد مالیاتی) هستند که به صورت اتومکاتیک در سامانه مودیان ثبت می شوند.
برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم مقاله صورتحساب الکترونیکی چیست را مطالعه کنید.
نحوه ارسال صورتحساب الکترونیکی
مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی 2 راهکار برای ارسال این صورتحساب ها به سامانه مودیان دارند.
اولین راهکار این است که خودتان مستقیما وارد سامانه های دولتی شده، و پس از ثبت نام در سایت کار ارسال صورتحساب های الکترونیکی را انجام دهید. سامانه های دولتی معمولا مشکلاتی از قبیل رابط کاربری نامطلوب، سرعت پایین، اختلال در شبکه و غیره دارد که باعث شده تا کار با آن برای همه دشوار باشد. علاوه بر این اضافه شدن یک سامانه جداگانه به تمامی فرآیندهای حسابداری و حسابرسی دیگر، وقت و انرژی مضاعفی از صاحبان کسب و کارها گرفته است.
در چنین شرایطی می توانید از راهکار دوم استفاده کنید. راهکار دوم این است که مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی از شرکت های واسط و معتمد کمک بگیرند. شرکت هایی همچون وال بیل، می توانند کار ارسال صورتحساب های الکترونیکی را برای شما انجام دهند و بار زیادی را در زمینه مدیریت این قانون جدید از روی دوش شما بردارند.
با وال بیل می توانید بدون نیاز به دانلود و نصب هرگونه نرم افزار، به صورت کاملا آنلاین صورتحساب های الکترونیکی خود را برای سامانه مودیان ارسال کرده و آنها را مدیریت کنید. سرویس سامانه مودیان وال بیل با رمزنگاری اطلاعات کلیدی همچون توکن مودی (گواهی امضای الکترونیکی) از داده ها و اطلاعات خصوصی افراد کاملا محافظت کرده و به هیچ وجه اجازه دسترسی به آنها را به دیگران نخواهد داد. بنابراین خیالتان از بابت امنیت داده های مالیاتی و کلید خصوصی خود راحت باشد.
از طرف دیگری شما می توانید افزونه وال بیل را به نرم افزار حسابداری یا مدیریتی (CRM یا EPR) اضافه کرده تا بدون نیاز به تغییر برنامه یا ورود به سامانه های غیر، مستقیما از طریق همین برنامه ها کار ارسال صورتحساب الکترونیکی را انجام دهید.
برای استفاده از پنل آنلاین وال بیل کافیست 1 دقیقه زمان بگذارید و در این صفحه ثبت نام کنید. ثبت نام در پایانه وال بیل کاملا رایگان است!
جمع بندی
اصولا تمامی افرادی که در هر نوع کسب و کاری مشغول به فعالت هستند، مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی محسوب می شوند. قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از ابتدای سال 1402 به صورت جدی اجرایی شده و همه شاغلین موظفند حداکثر تا دی ماه خود را به این سامانه معرفی کنند. نرم افزار آنلاین وال بیل می تواند دشواری ها و پیچیدگی های مراحل کار با سامانه مودیان را برای شما آسان و مستقیم کند.
سوالات متداول
. وال بیل برای ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان چقدر هزینه دریافت می کند؟
ثبت نام در پنل وال بیل برای مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی کاملا رایگان است. برای استفاده از خدمات وال بیل می تواند حق اشتراک ماهانه بپردازید یا به ازای هر صورتحساب مبلغی را پرداخت نمایید.
. آیا مالیات بر ارزش افزوده نیز زیر مجموعه قانون سامانه مودیان است؟
اصولا این سامانه برای رسیدگی به مالیات های معاملات طراحی شده و سازو کار آن با مالیات بر ارزش افزوده تفاوت دارد. مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی ممکن است با مشمولین مالیات بر ارزش افزوده تفاوت داشته باشند.
. آیا خریداران هم باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند؟
هرکسی که به هر نوعی صاحب شغل محسوب می شود مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی خواهد بود. طبق این قانون گزارش صورتحساب الکترونیکی ارسال شده به سامانه در معاملات B2B باید توسط هر دو طرف تأیید شود.