همه چیز در مورد سامانه مودیان را بدانید
اگر جزو مشمولین پرداخت مالیات هستید، حتما در چند ماه اخیر واژه هایی همچون “سامانه مودیان”، “پایانه های فروشگاهی”، صورتحساب الکترونیکی” و غیره زیاد به گوشتان خورده است.
قانون “پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان” از سال ۱۳۹۸ تصویب شده اما اجرای آن از سال گذشته کلید خورده و در سال ۱۴۰۲ به صورت جدی ادامه پیدا کرده است. هدف از این قانون سهولت در روند پرداخت مالیات و جلوگیری از فرارها و تخلفات مالیاتی است. بر این اساس تمامی مشمولیت مالیات موظفند در سامانه مودیان ثبت نام کرده و از این به بعد صورتحساب الکترونیکی معاملات خود را از طریق درگاه tp.tax.gov.ir برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند.
جدای از مزیت های این قانون برای مشمولین مالیاتی، هدف دولت از اجرای آن افزایش درآمد کشور، جلوگیری از فرارهای مالیاتی، بازگشت سرمایه های انباشت شده به چرخه بازار و کنترل تورم است.
در این مطلب سعی داریم به صورت خلاصه به چکیده مهمترین اطلاعاتی که باید در خصوص سامانه مودیان داشته باشید بپردازیم. اگر مشمول پرداخت مالیات هستید، توصیه می کنیم حتما این مطلب از وبلاگ وال بیل را از دست ندهید.
مهمترین اصطلاحات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
برای اینکه بتوانید درک بهتر و جامع تری از قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان داشته باشید، ابتدا بهتر است با کلیدی ترین اصطلاحات آن آشنا شوید. مهمترین اطلاعاتی که باید در مورد سامانه مودیان داشته باشید عبارتند از:
کارپوشه (حساب کاربری)
کارپوشه یا همان پنل کاربری در سامانه مودیان، در واقع راه ارتباطی مشمولین مالیاتی با سازمان امور مالیاتی کشور است. هر مودی در سامانه مودیان یک کارپوشه اختصاصی ویژه خودش دارد که تمام اطلاعات مالیاتی او در آن گنجانده شده اند. مودیان می توانند اطلاعات مالیاتی خود را از طریق کارپوشه مشاهده و پیگری نموده و درخواست های خود را نیز با سازمان امور مالیات در میان بگذارند.
صورتحساب الکترونیکی
صورتحساب الکترونیکی در واقع همان فاکتور فروش است. اما صورتحساب های الکترونیکی که باید در سامانه مودیان ثبت کنید، فرمت یا ساختار استاندارد خاص خودشان را دارند. این صورتحساب ها دارای یک شماره منحصر به فرد مالیاتی ۲۲ رقمی هستند.
طبیعتا مشخصات و اطلاعات مندرج در صورتحساب های الکترونیکی، به نوع کسب و کار صادر کننده صورتحساب بستگی دارد. همچنین انواع صورتحساب الکترونیکی نیز روی اطلاعاتی که باید داخل آن درج شود اثرگذار است.
با استفاده از صورتحساب های الکترونیکی مودیان، امکان محاسبه و پیگیری مالیات های اشخاص حقیقی و حقوقی به صورت آنلاین فراهم می شود. همچنین تمامی معاملات در سامانه ثبت شده و احتمال فرارها و تخلفات مالیاتی پایین می آید.
با استفاده از صورتحساب های الکترونیکی، دیگر نیازی به استفاده از فاکتورهای کاغذی و ارسال سالیانه آنها به اداره دارایی نیست.
برای آشنایی بیشتر با صورتحساب های الکترونیکی توصیه می کنیم این مقاله را مطالعه کنید.
شناسه یکتای حافظه مالیاتی
شناسه یکتای حافظه مالیاتی در واقع یک کد اختصاصی منحصر به فرد برای هر مودی است که او را به حافظه مالیاتیاش متصل می کند. حافظه مالیاتی در واقع برای ثبت و نگهداری از اطلاعات صورتحساب های الکترونیکی کاربران و ارسال آنها به سامانه مودیان مورد استفاده قرار می گیرد.
اصولا بدون شناسه یکتای حافظه مالیاتی نمی توانید هیچ صورتحساب الکترونیکی برای سامانه مودیان ارسال کنید.
برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم مقاله شناسه یکتای حافظه مالیاتی را مطالعه کنید.
چه کسانی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند؟
اگر بخواهیم خیلی خلاصه بگوییم، طبق مواد مندرج در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، گروه های اقتصادی زیر مشمولینی هستند که باید در سامانه مودیان مالیات ثبت نام کنند:
- فروشندگان عمده و عرضه کنندگان کالا و خدمات
- تمامی اشخاص حقیقی صاحب مشاغل صنفی یا غیر صنفی
- تمام اشخاص حقوقی صاحب شرکت های تجاری و غیر تجاری
- فعالان اقتصادی مستقر در مناطق آزاد تجاری
به عبارت دیگر تمام صاحبان مشاغل صنفی و غیرصنفی، تمامی اشخاص حقوقی موضوع فصل چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیات های مستقیم (مصوب ۱۳۶۶/۱۲/۳) موظف و مکلف هستند که در سامانه مودیان ثبت نام کرده و وظایف و تکالیف مالیاتی خود را انجام دهند.
پایانه های فروشگاهی چیست؟
در تعاریفی که سازمان امور مالیاتی کرده، پایانه های فروشگاهی شامل:
“هرگونه سخت افزار و نرم افزاری است که امکان اتصال به شبکه الکترونیکی پرداخت رسمی کشور را دارد و امکان صدور صورتحساب الکترونیکی با استانداردهای سازمان امور مالیاتی کشور را داشته باشد.”
رایج ترین و اصلی ترین پایانه های فروشگاهی اعلام شده عبارتند از:
- دستگاه های کارتخوان
- درگاه های پرداخت آنلاین
- سیستم های رایانه ای (انتقال وجه از طریق سیستم های کامپیوتری)
- گوشی های هوشمند (انتقال وجه از طریق گوشی)
مهلت ثبت نام در سامانه مودیان
دولت طی ۵ مرحله برای تمامی مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی فراخوان های عمومی اعلام کرده است. مشمولین موظفند به تناسب نوع کسب و کار خود، بر اساس تاریخ معین شده در این فراخوان های برای ثبت نام در سامانه مودیان اقدام کنند. فراخوان های اعلام مهلت ثبت نام در سامانه مودیان عبارتند از:
فراخوان اول
شرکت های دولتی و بورسی، در کنار مالیات دهندگان موضوع بودجه سال ۱۴۰۱ باید تا تاریخ ۱۴۰۱/۱/۱۷در سامانه مودیان ثبت نام کنند. این فراخوان یک فراخوان داوطلبانه است.
فراخوان دوم
طی این فراخوان الزامی، تمامی اشخاص حقوقی به استثنا اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۳ قانون مالیات بر ارزش افزوده جدید، مکلفند تا تاریخ ۱۴۰۱/۱۰/۱در سامانه مودیان ثبت نام کنند.
فراخوان سوم
طبق این فراخوان، تمامی اشخااص حقیقی مشمول فراخوان های هشت گانه مالیات بر ارزش افزوده، موظفند از تاریخ ۱۴۰۲/۱/۱ نسبت به ثبت نام در سامانه مودیان اقدام کنند.
فراخوان چهارم
تمامی کسب کارهای گروه های اول و دوم موضوع ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم، موظفند تا تاریخ ۱۴۰۲/۴/۱ در سامانه مودیان ثبت نام کنند.
فراخوان پنجم
کلیه مشمولین مالیاتی باقی مانده مکلفند تا تاریخ ۱۴۰۲/۱۰/۱ در سامانه مودیان ثبت نام نمایند.
تکالیف مشمولین قانون سامانه مودیان
تکالیفی که دولت برای مشمولین قانون سامانه مودیان در نظر گرفته، به صورت خلاصه و ساده عبارتند از:
- ثبت نام در سامانه مودیان
- تهیه پایانه های فروشگاهی معتبر و متصل به سیستم سازمان امور مالیاتی؛ و تعویض پایانه های فروشگاهی غیرمجاز فعلی
- صدور صورتحساب الکترونیکی برای فروش و خرید کالا یا خدمات
- ارسال صورتحساب های الکترونیکی صادر شده برای سامانه مودیان
- ارائه اطلاعات مربوط به حساب های بانکی و شناسه یکتای دستگاه های پوز یا درگاه های پرداخت آنلاین، به سازمان امور مالیاتی
- آگاه سازی سازمان امور مالیاتی نسبت به بروز ایرادات و اشکلات فنی در روند صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی برای سامانه مودیان
- اطلاع رسانی به سازمان امروز مالیاتی نسبت به تعطیلی یا توقف فعالیت واحد تجاری حداکثر طی ۱۰ روز کاری
- اطلاع رسانی به سازمان امروز مالیاتی نسبت به تغییر محل کسب و کار، تغییر مالکیت و اجاره حداکثر طی ۱۰ روز کاری
جریمه های عدم ثبت نام در سامانه مودیان
چنانچه مشمولین مالیاتی از ثبت نام در سامانه مودیان، استفاده از پایانه های فروشگاهی مجاز یا صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی سر باز زنند، سازمان امور مالیاتی تخلف آنها را به خود واحد و مرجع صادر کننده پروانه کسب اعلام می کند.
چنانچه فرد متخلف پس از دریافت اخطار تا ۱۰ روز در سامانه مودیان ثبت نام نکند، در بار اول به مدت ۲ هفته و در دفعات بعدی به مدت ۲ تا ۶ ماه از ادامه فعالیت اقتصادی محروم شده، و واحد او توسط نیروی انتظامی یا کارگروه مصادیق مجرمانه تعطیل یا مسدود خواهد شد. همچنین امکان ابطال کامل پروانه کسب نیز وجود دارد.
علاوه بر این، بانک مرکزی موظف است درگاه ها و پایانه های پرداخت واحد متخلف را در زمان تعطیلی، تعلیق کند.
مشوق های قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
جدای از جریمه ها و عواقب عدم ثبت نام در این سامانه، سازمان امور مالیاتی مشوق هایی را نیز برای افرادی که به موقع در سامانه ثبت نام کرده اند و به اصطلاح مشترکین خوش حساب هستند در نظر گرفته است. مشوق هایی که عبارتند از:
- تخفیف های مالیاتی
- بخشش تخلفات مالیاتی مربوط به سال ۱۳۹۶ به قبل
- تسهیل روند ارسال صورتحساب معاملات رای سازمان امور مالیاتی
- جلوگیری از خطاهای انسانی در هنگام محاسبه مالیاتی
جمع بندی
در این مطلب سعی کردیم به صورت خلاصه و چکیده به مهمترین مطالبی که در زمینه قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان وجود دارد اشاره کنیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
سوالات متداول
- چگونه باید صورتحساب های الکترونیکی خود را برای سامانه مودیان ارسال کنیم؟
شما می توانید مستقیما از طریق خود سامانه اقدام کنید. اما پیچیدگی ها و دشواری های این فرآیند باعث شده تا بسیاری از افراد نتوانند این کار را به تنهایی انجام دهند. چراکه جدای از نیاز به دانش و مهارت IT به وقت و انرژی نسبتا زیادی هم نیاز دارد. از این رو می توانید برای ارسال صورتحساب های الکترونیکی به شرکت های معتمد و واسطه اعتماد کنید. همچنین برخی از نرم افزارهای حسابداری نیز قابلیت اتصال به سامانه مودیان و ثبت اتوماتیک صورتحساب های الکترونیکی را دارند.
علاوه بر این می توانید از طریق پنل وال بیل اقدام به دریافت گواهی امضای الکترونیکی نموده و به شیوه های مختلفی صورتحساب های خود را برای ما ارسال کنید تا ما کار ثبت آنها در کارپوشه خودتان داخل سامانه مودیان را انجام دهیم.
- چگونه صورتحساب الکترونیکی صادر کنیم؟
برای این کار باید مستقیما از طریق خود سامانه یا پنل های شرکت های واسطه اقدام کنید، یا اینکه صورتحساب های خود را در قالب فایل اکسل استاندارد طراحی و برای شرکت واسطه ارسال کنید تا او کار ثبت و ارسال به سامانه مودیان را انجام دهد.
برای آشنایی بیشتر و دریافت نمونه فایل اکسل به این مطلب مراجعه کنید.