مالیات سکه : صنف طلا و جواهر یکی از اصناف ویژه در تبیین قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان است. با توجه به ساز و کار خاص این صنف دولت نیز صورتحسابهای الکترونیکی ویژهای را برای آنان تعریف کرده تا بهتر و عادلانهتر بتواند نسبت به محاسبه مالیات این گروه شغلی اقدام کند.
به تازگی خبرهای مبنی بر اخذ مالیات از خریداران طلا و جواهر ذیل قانون پایانههای فروشگاهی منتشر شد که موجب تشویش اذهان عمومی و رکود بازار طلا گردید. سازمان امور مالیاتی صراحتاً این خبر را تکذیب کرده و آن را شایعه اعلام نموده است. در حقیقت بر اساس قوانین قرار نیست هیچ مالیاتی مازاد بر گذشته از خریداران طلا و جواهر دریافت شود.
تنها هزینههای خرید و فروش طلا به اجرت و مالیات 7% سابق محدود میشود. با این وجود قانون پایانههای فروشگاهی اصولاً برای اجرتی که طلافروشان از خریداران دریافت میکنند مالیات تعیین کرده است و در حال پیادهسازی ساز و کارهای لازم برای دریافت آن است.
بنابراین هدف اصلی سازمان امور مالیاتی دریافت مالیات عادلانه از فروشندگان طلا است که عملاً برای حق اجرتی که دریافت میکنند مالیات خاصی نمیپردازند (طی سال گذشته مالیاتی طلافروشان از کارمندان کمتر بوده است!).
برای آشنایی بیشتر با مالیات صنف طلا و جواهر توصیه می کنیم این مطلب را مطالعه کنید.
در این بین سؤالات زیادی پیش میآید. از جمله اینکه تکلیف مالیات سکه چه میشود؟ در هنگام معامله سکه طلا که هیچ مبلغی به عنوان اجرت پرداخت نمیشود، پس چرا معامله سکه هم مشمول مالیات است؟
در ادامه به بررسی این موضوع هم میپردازیم.
مالیات سکه چیست؟
خرید و فروش سکه یکی از رایجترین راههای کسب درآمد در کشور است که اتفاقاً مشمول مالیات هم میشود. شاید از خود سؤال کنید که چرا؟
چون خرید و فروش سکه به منظور سودآوری انجام شده و درآمدی از آن حاصل میشود، طبیعی است که مانند هر فعالیت درآمدزایی دیگری مشمول مالیات باشد. به عنوان مثال در نظر بگیرید که یک کارمند ساده در ازای درآمدی که ماهانه کسب میکند موظف است مالیات پرداخت کند، پس چرا فردی که با زحمت کمتر و فقط با خرید و فروش به سود رسیده نباید مالیات آن را بپردازد؟
به همین خاطر است که گرچه معامله سکه شامل هیچ حق اجرتی نیست، اما در ایران مشمول مالیات است.
مالیات بر سکه از سال 1397 مورد توجه مردم قرار گرفت. تا آن زمان خرید و فروش سکه از بانکها و صرافیها معاف از مالیات بر ارزش افزوده بود. به همین خاطر دلالان زیادی دست روی این موضوع گذاشته و سودهای زیادی از معاملات سکه کسب میکردند. در این شرایط دولت در سال 97 به منظور دریافت مالیات سکه اقدام به تصویب و اجرای بخشنامه جدیدی کرد.
بر اساس این بخشنامه تمامی افرادی که از بانک مرکز اقدام به خرید و دریافت سکه میکردند مشمول پرداخت مالیات شدند. البته شرایط و میزان مالیات سکه هر ساله تغییر کرده و به روز رسانی میشود. شما میتوانید شرایط و میزان مالیات سکه در هر سال را از سایت سازمان امور مالیاتی مشاهده کنید.
مالیات سکه چگونه محاسبه میشود؟
مالیات سکه بر اساس تعداد سکههای خریداری شده محاسبه میگردد. مالیات سکه در سال 1402 به صورت زیر است:
- افرادی که بین 1 تا 10 عدد سکه خریداری کردهاند معاف از مالیات بر سکه خواهند بود
- افرادی که بین 11 تا 30 عدد سکه خریداری کردهاند باید به ازای هر سکه 400 هزار تومان مالیات بپردازند
- افرادی که بین 31 تا 50 عدد سکه خریداری کردهاند باید به ازای هر سکه 520 هزار تومان مالیات بپردازند
- افرادی که بین 51 تا 185 عدد سکه خریداری کردهاند باید به ازای هر سکه 650 هزار تومان مالیات بپردازند
نکته: افرادی که بیشتر از 185 سکه خریداری کردهاند مشمول مالیات مقطوع ماده 100 نشده و ملزم به تشکیل پرونده مالیاتی هستند. بنگاههای اقتصادی خریدار سکه (مانند صرافیها) نیز موظف به ارسال اظهارنامه مالیاتی هستند.
مثال) فرض کنیم فردی 160 سکه خریدار کرده است. مالیات سکه او چگونه محاسبه میشود؟
بند مالیاتی | فرمول محاسبه |
تا 10 سکه معاف از مالیات | 160 – 10 = 150 |
تا 30 سکه با مالیات 400 هزار تومان | 30 * 400.000 = 1.200.000 |
تا 50 سکه با مالیات 520 هزار تومان | 50*520.000 = 10.400.000 |
تا 185 سکه با مالیات 650 هزار تومان (تعداد سکههای باقی مانده = 70) | 70*650.000 = 45.500.000 |
مالیات نهایی 160 سکه | 57.100.000 تومان |
مالیات سکه چگونه پرداخت میشود؟
خریداران موظفند برای پرداخت مالیات سکه به سامانه مودیان به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه کرده و از طریق کارپوشه مالیاتی خود نسبت به پرداخت مالیات اقدامات لازم را انجام دهند. مودیان همچنین میتوانند از خدمات پرتالهای واسط مانند پنل وال بیل هم استفاده کنند که فرآیند را ساده سازی کرده و اطلاعات ورودی شما را به صورت اتوماتیک در کارپوشه سامانه مودیان خودتان ثبت میکند.
برای آموزش ثبت نام در سامانه مودیان توصیه می کنیم این مقاله را حتما مطالعه کنید.