در مقاله قبلی وال بیل در مورد کد مالیاتی صحبت کردیم و به معرفی آن پرداختیم. در این مقاله اما قصد داریم نحوه ثبت نام ودریافت کد مالیاتی را به شما آموزش دهیم.
برای اینکه بتوانید کد مالیاتی دریافت کنید ابتدا باید مراحل ثبت نام آن را به صورت کامل و صحیح طی کنید. ثبت نام برای دریافت کد مالیاتی از طریق سامانه های آنلاین صورت می گیرد.
با وال بیل همراه باشید تا نحوه ثبت نام و دریافت کد مالیاتی را بیاموزید.
مدارک لازم برای تشکیل پرونده مالیاتی
اشخاص حقیقی و حقوقی برای دریافت کد مالیاتی ابتدا باید پرونده مالیاتی تشکیل دهند و از این طریق حضور خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند. مدارک لازم برای تشکیل پرونده مالیاتی عبارتند از:
اشخاص حقیقی
- کپی قبض پایانی محل فعالیت
- کپی کارت بازرگانی
- کپی وکالت نامه قائم مقام قانونی
- کپی جواز کسب
- کپی کارت ملی
- کپی گواهی مربوط به ثبت نام در اداره امور مالیاتی
- اصل شناسنامه
- عکس در ابعاد 4*3
- پیش ثبت نام مالی
- اجاره نامه یا سند مالکیت محل فعالیت
- کپی یا اصل فیش بانکی مربوط به عوارض
اشخاص حقوقی
- اصل و کپی همه اسناد شرکت (شرکت نامه، روزنامه رسمی، مهر شرکت و…)
- اصل کپی آخرین تغییرات در روزنامه رسمی
- اصل و کپی اسناد شناسایی همه اعضای شرکت
- کامل کردن دفترچه مربوط به مشخصات شناسایی اشخاص حقوقی
- فیش مربوط به پرداخت دو در هزاری سرمایه اولیه شرکت
- قبوض آب، برق، گاز و تلفن شرکت
- اسناد مربوط به مالکیت و اجاره نامه دفتر شرکت
- سند گواهی امضا مالکان امضا حقوقی در محل دفتر اسناد رسمی
- وکالت نامه از جانب شرکت (در صورت عدم حضور مدیرعامل)
مراحل دریافت کد مالیاتی
ثبت و دریافت کد مالیاتی مراحل مختلفی دارد که عبارتند از:
1. ورود به سایت
برای دریافت کد مالیاتی باید وارد سامانه سازمان امور مالیات، به آدرس tax.gov.ir شوید. پس از ورود به سامانه، گزینه “پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک” را انتخاب کرده و با دنبال کردن دستورات مندرج در صفحه، پرونده مالیاتی خود را تشکیل دهید. این مراحل تماما به صورت آنلاین انجام می شوند.
2. انتخاب کسب و کار
در این مرحله باید نوع کسب و کار خود را مشحص کنید.
- چنانچه شخصی کار می کنید و یک شرکت نیستید، باید گزینه “شخص حقیقی” را انتخاب نمایید.
- اگر در قالب یک شرکت فعالیت می کنید، باید گزینه “شخص حقوقی” را انتخاب کنید.
- تبعه های خارجی که شناسنامه ایرانی ندارند نیز باید گزینه” تبعه خارجی” را انتخاب کنند.
- سازمان ها یا NGOها باید گزینه “تشکل قانونی” را انتخاب نمایند.
نکته : در انتخاب نوع کسب و کار خود دقت زیادی داشته باشید. چراکه مالیات هرکدام از این گروه ها با هم تفاوت می کند.
3. وارد کردن شماره شناسایی
بعد از انتخاب نوع کسب و کار، نوبت به وارد کردن کد ملی، شماره شناسنامه یا کد فراگیر می رسد. کد فراگیر مخصوص اتباع خارجی بوده و بدون آن نمی توان برای دریافت کد مالیاتی ثبت نام کرد. شماره ملی نیز مخصوص اشخاص حقیقی است. شرکت ها یا همان اشخاص حقوقی، باید کد ملی و شماره شناسنامه اعضای هیئت مدیره و سهام داران را وارد نمایند.
4. وارد کردن اطلاعات کسب و کار
اگر قبلا در این سایت ثبت نام کرده باشید، اطلاعات شما نمایش داده می شود. اما چنانچه یک کاربر جدید باشید، باید در صفحه پیش ثبت نام جدیدی که برایتان باز می شود، اطلاعات کسب و کار خود را به صورت دقیق وارد کنید.
نکته : بهتر است برای کامل کردن این مرحله از یک فرد متخصص کمک بگیرید.
پس از وارد کردن صحیح و دقیق اطلاعات کسب و کار، کلید تایید را فشار داده و منتظر دریافت پیامک کد فعالسازی باشد. پس از دریافت پیامک دوباره می توانید وارد حساب کاربری خود شوید.
پس از اتمام این مراحل و تایید نهایی، کد مالیاتی اختصاصی شما نمایش داده می شود که می توانید آن را ذخیره کرده یا پرینت بگیرید. این کد مالیاتی یکی از اطلاعات مهم شما خواهد بود که همواره باید در حفظ و نگهداری از آن کوشا باشید.
کد مالیاتی را طوری نگه دارید که هیچوقت فراموش نکنید. چراکه بازیابی آن می تواند دشواری های بسیار زیادی داشته باشد.
نکات مهم در ثبت نام و دریافت کد مالیاتی
برای اینکه بتوانید مراحل ثبت نام را به درستی و به بهترین نحو انجام دهید، نکات مهمی وجود دارند که باید آنها را رعایت کنید.
- حتما برای ثبت نام و دریافت کد مالیاتی با یک مشاور امور مالیاتی صحبت کنید. چراکه ممکن است ندانید برخی از بخش ها را چگونه باید به درستی پر کرد.
- اگر قبلا در این سایت ثبت نام کرده باشید، اطلاعات قبلی شما برایتان نمایش داده می شود و فقط می توانید آنها را ویرایش و تصحیح کنید.
- حتما در هنگام ثبت نام به تعیین صحیح نوع مالکیت کسب و کار و نشانی آن دقت داشته باشید.
- دقت داشته باشید که ثبت نام در این سایت کاملا رایگان است و نیازی به پرداخت هیچ هزینه ای نیست. بنابراین اگر شخصی برای ثبت نام در این سامانه از شما هزینه درخواست کرد، حتما گزارش تخلف او را اعلام کنید.
چگونه با استفاده از کد مالیاتی، میزان مالیات را محاسبه می کنند؟
کد مالیاتی شناسه رهگیری است که به دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیکی شما متصل می شود. بنابراین سازمان امور مالیاتی می تواند با استفاده از این حساب تمام تراکنشات بانکی شما را داشته باشد و بر این اساس میزان مالیات بر درآمد شما را تعیین نماید.
اما سازمان امور مالیاتی مستقیما اینکار را انجام نمی دهد! بر اساس قوانین، بان مرکزی با استفاده از کد مالیاتی تمام اطلاعات مربوط به تراکنشات شما که از پایانه های فروشگاهی مجهز به کد مالیاتی ارسال شده اند را جمع آوری می کند، و سازمان امور مالیاتی این اطلاعات را از بانک مرکزی دریافت می نماید. اطلاعات مالیاتی که بانک مرکزی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می دهد شامل مانده اول دوره، وجوه واریزی، وجوه برداشتی و مانده پایان دوره می شود.
ضمنا تفاوتی ندارد که پایانه های فروشگاهی کسب و کار شما تنها به یک بانک متصل باشند یا چند بانک مختلف، بانک مرکزی گزراش تراکنشات همه آنها را در یک پرونده مالیاتی واحد جمع آوری می کند.
آیا کد رهگیری مالیاتی همان کد اقتصادی است؟
خیلی از افراد تصور می کنند که “کد مالیاتی” تفاوتی با “کد اقتصادی” ندارد. در حالی که این تصور کاملا اشتباه است. این دو کد کاملا از یکدیگر متفاوتند.
کد اقتصادی در واقع یک شناسه 12 رقمی است که البته آن را نیز باید از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی دریافت کرد. کد اقتصادی هم به تفکیک به افراد حقیقی و حقوقی اعطا می شود، اما برای شناسایی واحدهای اقتصادی و تشخیص وضعیت مالی آنها طراحی شده. کد اقتصادی مانند کد ملی اشخاص است و اطلاعات شناسنامه ای آنها را مشخص می کند.
در کد اقتصادی شماره ثبت موسسه یا شرکت ذکر شده و برای هر شغل منحصر به فرد است. افراد فعال در زمینه های تولید و مونتاژ کالا، و اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در زمینه های خدماتی نیز باید کد اقتصادی دریافت کنند.
این در حالی است که کد مالیاتی شناسه ای است که مالیات ها توسط آن پرداخت می شوند. به عبارت دیگر، کد مالیاتی فقط مربوط به اطلاعات مالیاتی افراد است و به عملکرد اقتصادی آنها ارتباط ندارد. دریافت کد مالیاتی در واقع شناسه رسمی دستگاه های کارتخوان و درگاه های پرداخت آنلاین بوده و ارتباط مستقیمی با خود شخص ندارد.
جمع بندی
دریافت کد مالیاتی یکی از موارد مهمی است که مودیان و مشمولین پرداخت مالیات با آن آشنایی داشته باشند. فرقی ندارد که به صورت فریلنسر کار می کنید یا در قالب یک شرکت رسمی فعالیت دارید، اگر از هرگونه دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت آنلاین بهره می برید، باید برای آنها یک کد مالیاتی جداگانه و منحصر به فرد دریافت کنید. دریافت کد مالیاتی از طریق ثبت نام در سامانه مودیان امکانپذیر است.
چنانچه کد مالیاتی را دریافت نکنید متخلف محسوب شده و در کنار جرایم بعضا سنگین، دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت غیرقانونی شما بعد از مدت کوتاهی مسدود می شود.
سوالات متداول
· اگر چندین کسب و کار داشته باشیم نیاز به چند کد مالیاتی داریم؟
چنانچه صاحب چند کسب و کار به صورت همزمان هستید و هر کدام از آنها نیز در فهرست مشمولین کد مالیاتی قرار دارند، باید به صورت جداگانه برای هر کدام از آنها یک کد مالیاتی منحصر به فرد تهیه کنید. اما چند درگاه پرداخت برای یک سایت تنها یک کد مالیاتی احتیاج دارند.
· آیا کسانی که کد مالیاتی دریافت نکردهاند مشمول جریمه میشوند؟
اگر افراد از ثبت نام و دریافت کد مالیاتی خودداری کنند مشمول جریمه خواهند شد.
· اگر قبل از تصویب قانون کد مالیاتی دستگاه کارتخوان داشته باشیم چطور؟
برای دستگاه ها و درگاه های ثبت شده پیش ازاین قانون، به صورت خودکار یک کد مالیاتی ثبت شده است.
· برای دریافت کد مالیاتی چقدر باید هزینه کنیم؟
تمامی فرآیندهای دریافت کد مالیاتی به صورت کاملا رایگان انجام می شود نیازی به پرداخت هیچ مبلغی به سازمان امور مالیاتی نیست.
· آیا برای کانال فروش مختلف به کدهای مالیاتی متفاوت نیاز داریم؟
کد مالیاتی به کسب و کار شما اختصاص دارد نه هر یک از پایانه های فروشگاهی. چنانچه تمامی کانال های فروش شما (اعم از اینستاگرام، درگاه پرداخت آنلاین یا دستگاه کارتخوان) متعلق به یک کسب و کار باشند، باید برای تمامی آنها تنها یک کد مالیاتی دریافت کنید. اما چنانچه چند کسب و کار را اداره می کنید باید برای هریک یک کد مالیاتی جداگانه دریافت نمایید.