با نحوه ثبت صورتحساب الکترونیکی بیشتر آشنا شوید
بر اساس ماده 169 قانون مالیات های مستقیم و قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، تمامی مودیان مالیاتی موظفند از تاریخ 1402/1/1 تمامی فاکتورهی معاملات، قراردادها و سایر اسناد معاملاتی را در قالب صورتحساب الکترونیکی برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال نمایند.
عدم ارسال، تأخیر در ارسال و هرگونه تخلف در نحوه ثبت صورتحساب الکترونیکی برای مودی مالیاتی جریمه به همراه خواهد داشت. در حالی که رعایت کردن این قوانین باعث می شود تا مودی مشمول طرح های تشویق مالیاتی شود.
در این مقاله از وال بیل تلاش می کنیم تا بیشتر در مورد نحوه ثبت صورتحساب الکترونیکی با شما صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
اصولا مفاد اجرایی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان شامل پنج مرحله زیر است:
- صدور صورتحساب الکترونیکی توسط مشمولین پرداخت مالیات، بر اساس معیارها و استانداردهای اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی
- ارسال این صورتحساب های الکترونیکی استاندارد برای سازمان امور مالیاتی از طریق سامانه مودیان و بر اساس دستورالعمل های اعلام شده توسط این سازمان
- ثبت صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه اختصاصی مودی در سامانه مودیان (شامل فروشنده، خریدار و مصرف کننده نهایی)
- محاسبه سیستماتیک مالیات بر ارزش افزوده
- محسابه میزان خرید و فروش مودی جهت تکمیل اظهارنامه عملکرد مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی
صاحبان مشاغلی که کالا یا خدمات را به مصرف کننده نهایی می رسانند، موظفند تمامی تراکنشات خود را از طریق پایانه های فروشگاهی متصل به سیستم سازمان مالیات انجام دهند. پایانه های فروشگاهی شامل دستگاه های پوز یا کارتخوان و تمامی درگاه های پرداخت آنلاین، درون نرمافزاری و غیره می شوند.
این نوع کسب و کارهای نیازی به صدور صورتحساب الکترونیکی و تایید آن توسط خریدار ندارند. نحوه ثبت صورتحساب الکترونیکی برای این گوره به این صوتر است که رسید فروشگاهی آنها به صورت اتوماتیک برای سامانه مودیان ارسال می شود و نیازی به انجام فرآیند خاصی نیست.
برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم مقاله انواع صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.
در ادامه به تشریح کلیدی ترین اطلاعاتی که باید در مورد نحوه ثبت صورتحساب الکترونیکی داشته باشید اشاره می کنیم.
سامانه مودیان
سامانه مودیان در واقع یک درگاه آنلاین متعلق به سازمان امور مالیاتی است که قرار است که به عنوان یک رابط مستقیم، ارتباط مودیان را با این سازمان مستقیم کند. طبق قانون تمامی مودیان از این پس موظفند در این سامانه ثبت نام کرده و یک کارپوشه یا حساب کاربری اختصاصی برای خودشان ایجاد نمایند.
تبادل اطلاعات و اسناد بین مودی و اداره مالیات از طریق این کارپوشه صورت خواهد گرفت. افرادی که به صورت کامل در سامانه مودیان ثبت نام کرده باشند کارپوشه اختصاصی خود را دریافت خواهند کرد.
برای وصل شدن به سامانه مودیان می توانید از هرگونه دستگاه کامپیوتری که حافظه مالیاتی به آن متصل شده استفاده کنید. کامپیوتر، لپتاپ، پایانه های فروشگاهی، گوشی، سامانه های ابری و غیره.
برای ثبت نام در سامانه مودیان و ورود به کارپوشه باید وارد آدرس Tp.tax.gov.ir شوید.
برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم مقاله همه چیز درباره سامانه مودیان را مطالعه کنید.
حافظه مالیاتی
حافظه مالیاتی در واقع یک فضای ذخیرهسازی دیجیتالی است که برای نگهداری اطلاعات خصوصی مندرج در صورتحساب های الکترونیکی و ارسال آنها به سامانه مودیان مورد استفاده قرار می گیرد. این حافظه مالیاتی می تواند به صورت یک توکن فیزیکی و سخت افزاری یا نرم افزاری باشد. برای ثبت نام در سامانه مودیان به حافظه مالیاتی معتبری که تحت نظارت و توسط خود سازمان امور مالیاتی صادر شده نیاز خواهید داشت.
شناسه یکتای حافظه مالیاتی
مهمترین چیزی که در حافظه مالیاتی ذخیرده شده، شناسه یکتای آن است. هر حافظه مالیاتی دارای یک شناسه 6 کاراکتری اختصاصی است. پس از ثبت نام در سامانه مودیان، از طریق کارپوشه اختصاصی خود باید درخواست صدور شناسه یکتای مالیاتی داده و آن را دریافت کنید.
برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم مقاله نحوه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی را مطالعه کنید.
دریافت این شناسه یکتا معمولا بسیار پیچیده و دشوار است. اما شما می توانید با کمک پنل وال بیل در کوتاه ترین زمان و به آسان ترین روش ممکن شناسه یکتای حافظه مالیاتی خود را دریافت کنید.
شماره مالیاتی
شماره مالیاتی یک کد یکتاست که در سامانه مودیان به ازای هر صورتحساب الکترونیکی صادر می شود. این کد 22 رقمی در واقع شناسنامه منحصر به فرد صورتحساب الکترونیکی شما خواهد بود.
این شماره حاوی کدهای زیر است:
- شناسه یکتای حافظه مالیاتی
- تاریخ ثبت صورتحساب
- سریال داخلی صورتحساب
- رقم کنترلی
مراحل گام به گام ثبت صورتحساب الکترونیکی
برای اینکه بتوانیم نحوه ثبت صورتحساب الکترونیکی را به درستی شرح دهیم، بهتر است به گام ها اصلی در این راستا اشاه داشته باشیم:
- ابتدا باید از طریق آدرس my.tax.gov.ir در سامانه نظام مالیاتی (سامانه مودیان) ثبت نام کنید.
- تکمیل ثبت نام در سامانه و تهیه پایانه های فروشگاهی معتبر و متصل به سیستم اداره مالیات (برای کسب و کارهای خرده فروشی).
- دریافت گواهی امضای الکترونیکی. این گواهی شامل کلید خصوصی و کلید عمومی است که برای صدور و اسال صورتحساب الکترونیکی هب آنها نیاز خواهید داشت.
شما می توانید به جای طی کردن مراحل پیچیده دولتی برای گرفتن امضای الکترونیکی، با استفاده از خدمات وال بیل در کوتاه ترین زمان ممکن کلیدهای عمومی و خصوصی سامانه مودیان خود را دریافت کنید.
- دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
- ثبت مشخصات، کلیدها و شناسه های دریافتی در سامانه مودیان و شخصیسازی محیط سامانه مطابق با میل خود.
برای آشنایی بیشتر می توانید به آموزش های قرار گرفته در آدرس intamedia.ir مراجعه کنید.
- دریافت شناسه کالا-خدمات اعلام شده توسط وزارت سمت از آدرس stuffid.tax.gov.ir به همراه نرخ مالیات بر ارزش افزوده
- صدور صورتحساب الکترونیکی به صورت مستقیم از طریق سامانه مودیان یا کمک گرفتن از شرکت های واسط
وال بیل می تواند فاکتورهای شما را در قالب استاندارد درآورده و به جای شما آنها را برای سامانه مودیان ارسال کند.
همچنین می توانید فایل اکسل استاندارد صورتحساب های الکترونیکی را در این مقاله پیدا کنید.
- ارسال یا همان ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان
تایید صحت اطلاعات و ورود به حسابرسی مالیاتی
بر اساس ماده 4 قانوان پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، فرض سازمان بر این است که اطلاعات ثبت شده از مودی در سامانه درست و صحیح است، مگر خلاف آن ثابت شود. بر اساس این قانون از این پس مأمورین مالیاتی جز در مواردی که مودی از ثبت نام در سامانه خودداری کرده باشد یا تخلفی در ارسال صورتحساب های الکترونیکی خود مرتکب شده باشد، حق مراجعه به محل فعالیت و مطالبه دفاتر و اسناد مالی او را ندارند.
بنابراین بهتر است هرچه زودتر نسبت به ثبت نام در سامانه، صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی اقدام نمایید.
برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم مقاله زمانبندی ارسال صورتحساب های الکترونیکی را مطالعه کنید.
مهلت ارسال صورتحساب های الکترونیکی
بر اساس دستورالعمل سازمان امور مالیاتی در راستای نحوه ثبت صورتحساب الکترونیکی، مودیان پس از ثبت نام در سامانه بعد از انجام هر معامله یک هفته فرصت دارند تا صورتحساب الکترونیکی آن را در سامانه مودیان ثبت و ارسال کنند.
تاخیر در ارسال صورتحساب الکترونیکی جریمه های مالیاتی به همراه خواهد داشت. همچنین خریدرانی که صورتحساب الکترونیکی نوع 1 دریافت کرده اند هم یک ماه فرصت دارند تا آن را تایید نمایند. در غیر اینصورت صورتحساب به صورت پیشفرض تایید شده محاسبه می شود.
برای آشنایی بیشتر با مهلت ثبت نام در سامانه مودیان مقاله فراخوان سامانه مودیان را مطالعه کنید.
روش های جایگزین ارسال صورتحساب الکترونیکی
یکی از مهمترین نکات در مورد نحوه ثبت صورتحساب الکترونیکی این است که به جای استفاده از سامانه های پیچیده دولتی، شما می توانید با شرکت های معتمد و شرکت های واسط مانند بیل برای ارسال این صورتحساب ها همکاری کنید.
وال بیل فایل اکسل صورتحساب معاملات شما را دریافت کرده و پس از تبدیل آنها به قالب استاندارد، با استفاده از کلید مالیاتی شما آن را داخل سامانه مودیان ثبت می کند.
برای آشنایی بیشتر با خدمات وال بیل بهتر است به این صفحه مراجعه کنید.
جمع بندی
شما می توانید به صورت 24 ساعته در هفت روز هفته با سامانه مودیان در ارتباط باشید و صورتحساب های الکترونیکی را از طریق کارپوشه خود در این سامانه برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنید .
قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان علاوه بر اینکه روند رسیدگی به صورت های مالیاتی را برای مودی و مسئولین آسانتر می کند، موجب جلوگیری از فرارها و تخلفات مالیاتی هم می شود.
در این میان apiهای واسط مانند پنل، نرم افزار و افزونه وال بیل می توانند روند ثبت نام، صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی شما در سامانه مودیان را به شدت تسهیل کنند.
امدواریم این مقاله آموزش های خوبی در زمینه نحوه ثبت صورتحساب الکترونیکی به شما ارائه کرده باشد.
سوالات متدوال
· جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان چیست؟
بسته به نوع تخلف بین 1 تا 10 درصد مبلغ صورتحساب ها جریمه در نظر گرفته خواهد شد. البته اگر مبلغ جریمه کمتر از 2 میلیون تومان باشد، دولت همان مبلغ 2 میلیون تومان را به عنوان جریمه دریافت خواهند کرد. مگر اینکه بیشتر باشد. همچنین امکان تعلیق یا ابطال مجوزها و پروانه های کسب و کار نیز وجود دارد.
· چه کسانی مشمول ثبت نام در سامانه مودیان هستند؟
اصولا تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی، و تمام مشاغل صنفی و غیرصنفی و به صورت کلی تمامی مشمولین پرداخت مالیات موظفند در این سامانه ثبت نام کنند. بنابراین همه موظفند تا با نحوه ثبت صورتحساب الکترونیکی آشنایی داشته باشند.