بر اساس قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، همچنین ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول پرداخت مالیات، موظفند از این به بعد صورتحساب های الکترونیکی خود را برای سامانه مودیان سازمان امور مالیاتی کشور ارسال نموده و ثبت کنند.
شیوه های ثبت صورتحساب الکترونیکی
سازمان امور مالیاتی روش های زیر را به عنوان تنها راهکارهای نحوه ثبت صورتحساب در سامانه مودیان اعلام کرده است:
- ثبت صورتحساب الکترونیکی از طریق شرکت واسطه با استفاده از کلید آن شرکت : در این روش هم می توانید از شرکت های معتمد معرفی شده توسط سازمان مالیات کمک بگیرید، هم شرکت های معتبری که API واسط ارائه می دهند. در این روش شرکت واسطه اطلاعات صورتحساب الکترونیکی مودی را در قالب یک فایل اکسل استاندارد دریافت کرده و سپس با استفاده از کلید خصوصی خود اقدام به ثبت آن در سامانه مودیان می کند. در این روش مسئولیت صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی کاملا با شرکت معتمد یا واسطه است.
شرکت وال بیل به عنوان یک واسطه قابل اطمینان، هم با ارسال فایل های اکسل و هم با استفاده از پنل مستقیم، کار ارسال، مدیریت و ثبت صورتحساب های الکترونیکی مالیات را برای شما انجام می دهد.
- ثبت صورتحساب الکترونیکی از طریق شرکت واسطه با استفاده از کلید مودی : این روش نیز مشابه روش بالاست، با این تفاوت که مودی خودش کار صدور صورتحساب الکترونیکی را انجام می دهد. در این روش شرکت معتمد یا واسطه صورتحساب الکترونیکی را از مودی دریافت کرده و با استفاده از کلید خصوصی خود او کار ثبت صورتحساب در سامانه را انجام می دهد. در این روش مسئولیت صدور صورتحساب با مودی بوده و مسئولیت ارسال آن با شرکت واسط است.
- ثبت صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه های دولتی: در این روش باید از داخل کارپوشه خود در سامانه مودیان، گزینه “سامانه های دولتی” را انتخاب کنید. با اینکار می توانید از طریق سامانه های دولتی کار صدور و ارسال صورتحساب در سامانه مودیان را به انجام برسانید. مسئولیت صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی در این روش کاملا بر عهده خود مودی است.
نحوه ارسال صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان
متأسفانه در سامانه های دولتی ابزارها، فرم ها و الگوهای لازم جهت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی وجود ندارد. سازمان امور مالیاتی راهکارهای دیگری را پیش روی مودیان قرار داده تا با استفاد از آنها بتوانند صورتحساب های الکترونیکی خود را صادر و برای سامانه مودیان ارسال کنند. در ادامه نیز قصد داریم تا راهکارهای موجود برای نحوه ارسال صورتحساب در سامانه مودیان را به شما معرفی کرده و آموزش دهیم.
ثبت صورتحساب الکترونیکی از طریق شرکت های معتمد، واسطه و سامانه های دولتی
سازمان امور مالیاتی 5 شرکت معتمد را به عنوان واسطه های ارسال صورتحساب الکترونیکی معرفی کرده است. اما علاوه بر این شرکت ها، شرکت های فعال در حوزه IT دیگری هم وجود دارند که می توانند خدمات مشابهی را به شما ارائه دهند، مانند وال بیل. برای اینکه بتوانید از خدمات این شرکت های واسط استفاده کنید باید با آنها یک قرارداد همکاری ببندید و بر اساس برنامه های پرداختی مختلف، دستمزد آنها را به صورت درصدی یا حق اشتراک ماهاینه پرداخت کنید.
علاوه بر این، برخی از سامانه های دولتی نیز هستند که این خدمات واسطهگری را برای شما انجام می دهند.
وال بیل به عنوان یکی از بهترین رابط های ارسال صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیانف فایل اکسل صورتحساب های شما را دریافت کرده و پس از تبدیل آنها به قالب ها استاندارد، آن را با کد مالیاتی صحیح داخل کارپوشه شخصی شما در سامانه مودیان ثبت و ارسال می کند. شما همچنین می توانید با استفاده از پنل وال بیل مستقیما اقدام به صدور صورتحساب الکترونیکی کرده و تنها وظیف ارسال آن را به وال بیل محول کنید.
اصولا ارسال صورتحساب الکترونیکی با کمک شرکت های خصوصی یا سامانه های دولتی واسط به دو روش امکانپذیر است:
- صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت های واسطه یا سامانه های دولتی با استفاده از کلید مودی
- صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت های واسطه یا سامانه های دولتی با استفاده از کلید شرکت واسطه یا سامانه های دولتی
از آنجایی که سازمان امور مالیاتی تمامی ابزارها و الگوها را در خود سامانه مودیان جای نداده، عملا مشمولین مالیات اگر می خواهند دردسری برای ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان نکشند، ناچارند با شرکت های واسطه همکاری کنند.
مهلت ثبت صورتحساب الکترونیکی
سازمان امور مالیاتی اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را به صورت جدی از ابتدای فروردین 1402 آغاز کرده و فراخاون های مشخصی نیز برای ثبت نام در این سامانه اعلام کرده است. طبق این فراخوان ها، گروه های مختلف حداکثر تا ابتدای دی ماه 1402 فرصت دارند تا داخل سامانه مودیان ثبت نام کرده و صورتحساب های الکترونیکی معاملات خود را ارسال نمایند. مهلت ثبت نام برای گروه های مختلف مشاغل متفاوت است.
برای آشنایی بیشتر با مهلت ثبت نام، حتما مقاله فراخوان سامانه مودیان را مطالعه کنید.
پس از ثبت نام در سامانه و دریافت کد مالیاتی، مودیان یک هفته بعد از هر معامله فرصت دارند تا صورتحساب الکترونیکی آن را داخل سامانه مودیان ثبت کنند. تاخیر در ارسال جریمه مالیاتی به همراه خواهد داشت.
البته این مهلت ارسال مخصوص صورتحساب های الکترونیکی نوع 1 و 2 است، چرا که صورتحساب های نوع 3 به صورت اتوماتیک در سامانه ثبت می شوند.
خریدارانی که صورتحساب نوع اول دریافت کرده اند نیز یک ماه فرصت دارند تا فاکتور ارسال شده را تایید نمایند.
برای آشنایی بیشتر بهتر است مقاله مدت زمان ارسال صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.
جمع بندی
اصولا بهترین راهکار برای صدور و ثبت صورتحساب در سامانه مودیان همکاری با یک شرکت واسطه است. پنل وال بیل یک api مشترک با سامانه مودیان داشته و می تواند روند صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی را برای شما تسهیل کند.
امیدواریم مقاله نحوه ثبت صورتحساب در سامانه مودیان برای شما مفید بوده باشد.
سوالات متداول
. آیا برای ثبت صورتحساب در سامانه مودیان باید هزینه بپردازیم؟
چنانچه از خدمات شرکت های واسط یا معتمد استفاده کنید، بله باید هزینه ای را در قالب درصدی از فاکتور یا اشتراک ماهاینه پرداخت کنید.