کارپوشه سامانه مودیان دقیقا چیست؟
بعد از تصویب ماده 5 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و ابلاغ آن به سازمان امور مالیاتی کشور، تمامی مشمولین پرداخت مالیات به صورت مرحله ای از اول فروردین 1402 مکلف شده اند تا صورتحساب های الکترونیکی خود را از طریق سامانه مودیان برای سازمان مالیات ارسال کنند.
صدور، ثبت و ارسال صورتحساب های الکترونیکی در کنار محاسبات مالیاتی همگی از طریق کارپوشه سامانه مودیان انجام می شوند. کارپوشه در واقع حساب کاربری شما در این سامانه است.
پیش از این در سایر مقالات وال بیل در مورد اینکه صورتحساب الکترونیکی چیست، سامانه مودیان چیست، دستورالعمل های سامانه مودیان کدامند، مشمولین چه کسانی هستند و غیره صحبت کرده ایم. اگر با این موارد آشنایی ندارید توصیه می کنیم سری به آن مقالات بزنید.
در این مقاله اما قصد داریم بیشتر در مورد کارپوشه سامانه مودیان با شما صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
کارپوشه سامانه مودیان چیست؟
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، کارپوشه سامانه مودیان در واقع حساب کاربری شما در سیستم اداره مالیات است.
کارپوشه سامانه مودیان پل ارتباطی شما با سازمان امور مالیاتی است. این کارپوشه پرونده ای است که تمامی اطلاعات مالیاتی شما، از جمله اظهارنامه های مالیاتی، عوارض ارزش افزوده، صورتحساب های الکترونیکی، گزارش های فصلی و غیره را در خود جای داده است. مودیان مالیاتی می توانند از طریق کارپوشه درخواست های مالیاتی خود را پیگیری نموده و وضعیت بدهی ها و صورت های مالیاتی خود را ارزیابی کنند.
براساس قوانین جدید، برای اینکه بتوانید فعالیت های مالیاتی خود را آغاز کرده یا ادامه دهید، موظفید در سامانه مودیان یک کارپوشه برای خود ایجاد کنید. این کارپوشه پروفایل شخصی شما در سامانه اداره مالیات است.
چگونه صورتحساب های الکترونیکی را در کاپروشه سامانه مودیان ثبت کنیم؟
ارسال صورتحساب های الکترونیکی همانطور که اشاره شد، از طریق کارپوشه سامانه مودیان صورت می پذیرد. بری اینکار ابتدا باید فاکتورهای خود را در یک قالب اکسل استاندارد پیاده سازی کرده و بعد از ورود به سامانه، آن ها را داخل کارپوشه ایمپورت کنید.
برای دریافت نمونه فایل اکسل صورتحساب های الکترونیکی استاندارد، به این مقاله مراجعه کنید.
علاوه بر این، امکان صدور مستقیم صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه های دولتی هم وجود دارد. هرچند اینکار پیچیدگی های زیادی دارد.
براساس اعلامیه سازمان امور مالیاتی، شما همچنین می توانید برای ارسال صورتحساب های الکترونیکی از طریق کارپوشه شخصی خود، از شرکت های واسط یا شرکت های معتمد کمک بگیرید.
شرکت های معتمد فاکتورهای شما را می گیرند و آنها را در قالب استاندارد پیاده سازی می کنند. سپس با استفاده از کلید شخصی خود یا کلید شخصی شما، آنها را در کارپوشه سامانه مودیان شما ثبت و ارسال می کنند.
شما همچنین می توانید صورتحساب ها را خودتان صادر کرده و تنها کار ارسال را به شرکت های معتمد بسپارید.
در این بین شرکت های واسط دیگری همچون وال بیل حضور دارند که با پنل های رابط می توانند همین کار را برای شما انجام دهند. شما می توانید از طریق پنل، اپلیکیشن و افزونه نرم افزار حسابداری وال بیل صورتحساب های الکترونیکی خود را در سامانه مودیان ثبت کنید.
وال بیل یک api متصل به سامانه مودیان را در اختیار شما قرار می دهد که این روند را بسیار تسریع و تسهیل می نماید. دریافت گواهی امضای دیجیتالی، کلید عمومی و شناسه یکتای حافظه مالیاتی نیز با کمک وال بیل بسیار ساده و سریع خواهد بود.
برای آشنایی با روش های مختلف ارسال صورتحساب الکترونیکی توصیه می کنیم این مطلب را مطالعه کنید.
نحوه تخصیص کارپوشه به مودیان
در بخشنامه پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ذکر شده که به تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول قانون مالیات، به جز اشخاص حقوقی ذکر شده در ماده 16 قانون دائمی ارزش افزوده، به صورت خودکار یک کارپوشه مالیاتی تخصیص داده شده است. از این رو تمامی مودیان مشمول می توانند با مراجعه به وبسایت tp.tax.gov.ir وارد سامانه مودیان شده و از طریق نام کاربری و رمز عبور خود به کارپوشه سامانه مودیان دسترسی داشته باشند.
مودیان پس از ورود به کارپوشه باید پرونده مالیاتی خود را انتخاب کرده و فرآیند عضویت خود در کارپوشه سامانه مودیان را کامل کنند تا بتوانند شناسه یکتای مالیاتی دریافت نمایند. این شناسه باری صدور صورتحساب های الکترونیکی ضروری است.
نحوه عضویت در سامانه مودیان
به گفته سازمان امور مالیات، ثبت نام مودیان در سامانه به صورت خودکار انجام شده است. اما به هر دلیلی اگر اسم شما ثبت نام نشده بود، می توانید مراحل ساده زیر را برای ثبت نام در سامانه مودیان طی کنید:
- ثبت نام در سامانه نظام مالیاتی
- اطمینان از ثبت نام و صحت اطلاعات ثبت شده
- ورود به سایت tp.tax.gov.ir یا my.tax.gov.ir
- وود به کارپوشه و تکمیل اطلاعات مربوط به شخص یا سازمان خود
نحوه ورود به کارپوشه سامانه مودیان
برای ورود به کارپوشه مالیاتی خود باید ابتدا وارد سایت iran.gov.ir شده و بعد نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کنید. چنانچه نام کاربری یا رمز عبور را اشتباه وارد کنید باید کد امنیتی نمایش داده شده را وارد کنید تا بتوانید یک رمز عبور جدید برای خود تعریف کنید.
بعد از این مراحل می توانید وارد پنل اختصاصی خود شده و روی گزینه “کارپوشه” کلیک کنید تا تمامی اطلاعات مالیاتی شما نمایش داده شوند.
چه اطلاعاتی در کارپوشه سامانه مودیان ثبت می شود؟
کارپوشه سامانه مودیان پل ارتباطی مستقیم شما با سازمان امور مالیاتی است. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم تمامی اطلاعات مالیاتی شما در این کارپوشه ثبت شده اند. اطلاعاتی از قبیل صورتحساب های الکترونیکی معاملات، سابقه مالیاتی، بدهی های مالیات، دفاتر فعالیت های مالی اساسی، اسناد مالیاتی و غیره داخل کارپوشه سامانه مودیان ثبت می شوند.
نحوه دریافت کلید مالیاتی
برای اینکه بتوانید در سامانه مودیان ثبت نام کنید و کارپوشه شخصی خود را ایجاد نمایید، به کلید های عمومی و شخصی نیاز دارید. کلیدهایی موسوم به کلیدهای مالیاتی.
شما می توانید مراحل دریافت کلیدهای مالیاتی را از اینجا بیاموزید.
کلیدهای مالیاتی در واقع شناسنامه مالیاتی شما بوده و حکم امصای الکترونیکی شما را دارند. به همین خاطر هم هست که بدون داشتن آنها امکان فعالیت مالیاتی به صورت آنلاین وجود ندارد.
دریافت کلید یا همان توکن مالیاتی دشواری های زیادی دارد. اما شما می توانید با استفاده از پنل وال بیل به ساده ترین شکل ممکن این کلیدها را دریافت کنید.
جمع بندی
کارپوشه سامانه مودیان حساب کاربری و در واقع پروفایل شخصی شما در سامانه سازمان امور مالیاتی است. اهمیت این کارپوشه امروزه بیش از پیش است، چراکه کار صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی از طریق آن انجام می شوند. شما می توانید ارسال صورتحساب ها را مستقیما و شخصا در طریق این کارپوشه انجام دهید یا با شرکت های واسط مانند وال بیل در این زمینه همکاری داشته باشید.
سوالات متداول
· چه کسانی باید کارپوشه سامانه مودیان ایجاد کنند؟
تمامی مودیان مالیاتی اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی و تمامی صاحبان مشاغل صنفی و غیرصنفی موظف به ثبت نام در سامانه مودیان و ار سال صورتحساب الکترونیکی از طریق کارپوشه شخصی هستند. البته به جز افراد ذکر شده در ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده.
· چند روز بعد از صدور صورتحساب مهلت ارسال داریم؟
فروشندگان موظفند ظرف حداکثر یک هفته بعد از تاریخ صدور صورتحساب الکترونیکی آن را در کارپوشه خود ثبت کرده و برای سامانه مودیان ارسال کنند. خریدارانی که فاکتورهای نوع اول دریافت کرده اند نیز 1 ماه فرصت دارند تا آن را از داخل سامانه تایید کنند.
امکان ویرایش، تغییر و ابطال صورتحساب های الکترونیکی ارسال شده وجود دارد.