آشنایی با جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی
به موجب قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، مشمولین مالیاتی موظفند در بازه ای یک هفته ای، صورتحساب الکترونیکی معاملات خود را در سامانه مؤدیان سازمان امور مالیاتی ثبت کنند. عدم صدور و ارسال این گزارشات مشمول جریمه خواهد بود.
برای آشنایی کامل با مفاد قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان بهتر است به این صفحه مراجعه کنید.
در این مطلب قصد داریم به شرح جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی توسط مؤدیان مشمول مالیات بپردازیم. توصیه می کنیم حتما این مطلب از وال بیل را مطالعه کنید.
جریمه های قانون پایانه های فروشگاهی
طبق قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، چنانچه مؤدیان مالیاتی، خرده فروشان و واحدهای صنفی که با مصرف کننده نهایی به صورت مستقیم در تعامل هستند، اگر از پایانه های فروشگاهی یا دستگاه های کارتخوان متصل به سیستم اداره امور مالیاتی استفاده نکنند، سازمان امور مالیاتی معادل مالیات متعلق به فروش این مؤدیان متخلف را به هر طریق ممکن تعیین و مطالبه می کند.
بازرسین اداره مالیات از طریق مراجعه به فروشگاه یا محل فعالیت، رسیدگی به دفاتر فروش، بررسی اسناد و مدارک کاغذی و الکترونیکی، بررسی نرم افزارهای حسابداری و هر روش ممکن دیگری اقدام به محاسبه تخلفات مؤدیان خواهند کرد.
چنانچه مؤدی از قانون پایانه های فروشگاهی تخلف کند از اعتبار مالیاتی برای خریدهایش محروم خواهد شد. طبق قانون جدید، اعتبار مالیاتی تنها زمانی پذیرفته می شود که مؤدی حین یا قبل از دادرسی در سامانه مؤدیان ثبت نام کند.
جریمه عدم صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی
جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی معدل 10 درصد از مجموع مبلغ فروش صورتحساب یا بیست میلیون ریال خواهد بود. اگر 10درصد جریمه از این مبلغ بیشتر بود، درصد مزبور به عنوان جریمه دریافت می شود، اما چنانچه درصد جریمه کمتر از 2 میلیون تومان برآورد شد، این مبلغ به عنوان وجه جریمه از مؤدی دریافت خواهد شد.
جریمه عدم ثبت نام در سامانه مؤدیان، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مؤدیان، یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران
جریمه موارد فوق معادل 10 درصد مجموع مبلغ فروش صورتحساب ها، یا بیست میلیون ریال است. هر یک که بیشتر باشد. جریمه این تخلفات همچنین شامل محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی نیز می شود.
جریمه عدم اعلام شماره حساب یا حسابهای بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی واحد از طریق آن یا آنها انجام می شود
جریمه موارد فوق معادل 10 درصد مجموع مبلغ فروش صورتحساب ها، یا بیست میلیون ریال است. هر یک که بیشتر باشد. همچنین شامل محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی نیز خواهد بود.
جریمه عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار، حذف یا مخدوش کردن صورتحساب
جریمه عدم تحویل صورتحساب به خریدار معادل 2 درصد مبلغ صورتحساب معامله یا بیست میلیون ریال خواهد بود. هر کدام که بیشتر باشد.
عدم رعایت احکام مورد اشاره در مواد (۱۲)، (۱۳) و (۱۴) قانون پایانه های فروشگاهی
مواد 12، 13 و 14 قانون پایانه های فروشگاهی به عبارت زیر است:
جریمه تخطی از این مواد قانونی معادل 1 درصد از مبلغ فروش گزارش نشده یا معادل 10 میلیون ریال است. هر کدام که بیشتر باشد. همچنین سازمان امور مالیاتی می تواند تا 50 درصد جریمه های مربوط به این تخلفات را ببخشد. اما بخشودگی بیشتر از این در اختیار سازمان امور مالیاتی نیست. برای آشنایی بیشتر با بخشودگی های مالیاتی باید ماده 191 قانون مالیات های مستقیم را مطالعه نمایید.
باطل کردن مجوز فعالیت
چنانچه مؤدی طبق ماده 24 قانون پایانه های فروشگاهی عمل نکرده باشد، یعنی از ثبت نام در سامانه مؤدیان خودداری کند، سازمان امور مالیاتی تخلف را به مؤدی اعلام کرده و گزارش آن را برای صادرکننده مجوز فعالت وی ارسال می کند. چنانچه مرجع صادر کننده مجوز فعالیت نیز اقدامی انجام دهد، سازمان امور مالیاتی رأسا اقدام به تعطیلی واحد صنفی متخلف خواهد کرد. سازمان مالیات در این راستا از طریق نیرو انتظامی اقدام خواهد کرد.
مرجع صادر کننده مجوز فعالیت نیز با متخلف در پرداخت مالیات و جریمه ها، مسئولیت تضامنی خواهد داشت.
تکالیف مشمولین مالیاتی
در ابتدای ماده 2 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، در مورد تکالیف و وظایف مؤدیان اینطور نوشته شده :
همچنین در ماده 9 این قانون به صراحت ذکر شده که چنانچه مؤدی برخی از فعالیت های یا معاملات خود را کتمان کرده یا صورتحساب الکترونیکی خود را در سامانه مؤدیان ثبت و ارسال نکند، یا میزان فروش را کمتر یا بیشتر از آنچه بوده اعلام کند، سازمان امور مالیاتی با ارزیابی اسناد ارائه شده و روش های مذکور به تخلفات آنها پی برده و موضوع و جریمه تخلف را از طریق سامانه مؤدیان به آنان اعلام می کند.
چنانچه مؤدی تخلفات گزارش داده شده بپذیرد، باید اطلاعات کارپوشه (حساب کاربری) خود در سامانه مؤدیان را اصلاح نماید. هرچند پذیرش تخلفت به معنی معافیت از جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی نیست.
همچنین اگر مؤدی موارد تخلف را نپذیرد یا اقدام به اصلاح اطلاعات در پوشه خود در سامانه مؤدیان نکند، سازمان موارد مورد تخلف را به هیات حل اختلاف مالیاتی ارجاع خواهد داد. چنانچه هیات حل اختلاف مالیاتی تخلفات مؤدی را تایید کند، کارشناسان و بازرسین سازمان به محل فروشگاه یا فعالیت مؤدی مراجعه کرده و از طریق بررسی تمامی اسناد، گزارش ها و دفاتر فروش، به حسابرسی دوره های مالیاتی وی می پردازند. چنانچه تخلف مالیاتی مؤدی ثابت شود، وی طبق موضوع ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی مشمول جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی خواهد شد.
در ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی در مورد جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی یا تقلب در ارسال این اسناد، به موارد زیر اشاره شده است:
اهمیت ارسال نوع صحیح صورتحساب الکترونیکی
بسیاری از تخلفات مالیاتی در صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی، به خاطر اشتباهاتی است که مودی مرتکب آنها می شود. یکی از رایج ترین تخلفاتی که رخ می دهد، ارسال نوع اشتباه از صورتحساب الکترونیکی است. البته پیچیدگی های قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان باعث این امر شده است. چرا که خیلی از مودیان هنوز به درستی نمی دانند که باید چه نوع صورتحساب الکترونیکی صادر کنند؟!
به عنوان مثال خیلی از مودیانی که در زمینه مبادلات ارزی فعالیت دارند، تصور می کنند که دریافت کد مالیاتی برای دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیکی کافی است و رسید این درگاه ها به عنوان صورتحساب الکترونیکی صادر می شود. در حالی که این گروه از مشاغل جزو استثناها بوده و علاوه بر رسید درگاه های پرداخت، باید حتما صورتحساب الکترونیکی نوع اول را نیز صادر کنند.
برای آشنایی بیشتر مقاله الگوهای صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.
بنابراین ضروری است که حتما با انواع صورتحساب الکترونیکی آشنا باشید و بدانید که کدامیک را باید متناسب با کسب و کار خود صادر و ارسال نماید.
برای یادگیری نحوه ارسال فاکتورها، بهتر است مقاله 4 روش ارسال صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.
در یک توضیح کلی، انواع صورتحساب الکترونیکی به سه دسته تقسیم بندی می شوند:
صورتحساب الکترونیکی نوع 1 : مخصوص کسب و کارهای عمده فروشی یا هر نوع کسب و کاری که در تراکنش های خود باید نام خریدار را ذکر کند. بیشتر تولیدی ها و واحدهای تجاری بزرگ که معاملات بزرگی با توزیع کننده ها انجام می دهند، و همچنین هر نوع کسب و کار دیگری که به هر دلیل باید نام خریدار را ذکر کند، موظفند صورتحساب الکترونیکی نوع اول را صادر و ارسال نمایند.
صوتحساب الکترونیکی نوع 2 : صورتحساب های الکترونیکی نوع دوم نیز از جمله صورتحساب های دستی هستند که باید توسط کسب و کارهای خرده فروشی صادر شوند. در این صورتحساب ها نیازی به پر کردن اطلاعات خریدار و تایید او نیست.
صوتحساب الکترونیکی نوع 3 : این نوع صورتحساب در واقع همان رسید تراکنش دستگاه های کارتخوان و درگاه های پرداخت الکترونیکی است که به صورت خودکار در قالب صورتحساب معتبر داخل کارپوشه سامانه مودیان فرد ذخیره و ارسال می شوند.
برای دانستن اینکه چه کسی باید چه نوع صورتحسابی را ارسال کند، حتما مقاله صورتحساب الکترونیکی چیست را مطالعه کنید.
جمع بندی
تمامی صاحبان مشاغل مشمول قانون پایانه های فروشگاهی بوده و موظفند در سامانه مؤدیان ثبت نام کنند. مؤدیان باید به فاصله 1 تا 3 ماه بعد از معاملات خود نیز صورتحساب الکترونیکی خود را از طریق این سامانه برای اداره مالیات ارسال نمایند. چنانچه مؤدی از اجرای این قانون سر باز زند، مشمول جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی شده و طبق موارد مذکور باید جرایم را پرداخت کند.
سوالات متداول
. چگونه باید صورتحساب الکترونیکی را برای سامانه مؤدیان ارسال کنیم؟
شما هم می توانید به صورت مستقیم از طریق سامانه های دولتی صورتحساب الکترونیکی را صادر کنید و هم می توانید از شرکت های واسط کمک بگیرید. شرکت هایی همچون وال بیل به عنوان واسط، صورتحساب های الکترونیکی را از شما دریافت کرده و برای این سامانه ارسال می کنند. همچنین می توانید با استفاده از پنل ساده وال بیل به صورت مستقیم اقدام به ثبت و صدور صورتحساب های الکترونیکی کنید. با استفاده از خدمات شرکت های واسط دیگری نیازی به مراجعه مستقیم به سامانه نیست، چرا که شرکت این کار را برای شما انجام می دهد.
ارسال به موقع مانع از جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی می شود.
. آیا تمامی مشاغل باید صورتحساب الکترونیکی ارسال کنند؟
بله تمامی مشاغل مشمول این قانون هستند.