آیا با سازوکار سامانه مودیان برای صادرات آشنایی دارید؟
همانطور که تقریبا در تمامی مقالات قبلی وال بیل اشاره کردیم، بر اساس ماده 169 قانون مالیات های مستقیم، تمامی مشمولین پرداخت مالیات از این پس موظفند صورتحساب الکترونیکی معاملات خود را از طریق سامانه مودیان، برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند.
این قانون جدید مالیاتی که با هدف نظاممند کردن سیستم دریافت و رسیدگی به مالیات اجرا شده، منافع زیادی در راستای بازگرداندن منابع مالی بلوکه شده به چرخه اقتصادی کشور داشته و باعث کنترل تورم و پویایی اقتصادی می شود. اما با وجود تمام این مزیت ها، اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان پیچیدگی های زیادی داشته و ابهامات فراوانی را برای مشمولین مالیاتی ایجاد کرده است.
اولین سوال هم این است که مشمولین این قانون چه کسانی هستند؟ چه کسانی باید سامانه مودیان ثبت نام کنند؟
مشمولین قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
بر اساس متن صریح این قانون، تمامی مشمولین قانون مالیات های مستقیم، اعم از تمامی اشخاص حقیق و حقوقی و تمامی فعالین در کسب و کارهای صنفی و غیرصنفی (به جز افراد مورد اشاره در تبصره شماره 2 قانون م.م) موظفند نسبت به ثبت نام در این سامانه و ارسال صورتحاسب های الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی اقدام کنند.
طبق قانون کسانی که از ثبت نام در سامانه مودیان خودداری کرده یا هرگونه تخلفی در این امر مرتکب شوند مشمول مجازات و جرائم مالیاتی شده و امکان تعطیلی واحد کسب و کار و ابطال پروانه کسب آنها وجود دارد. چراکه دولت در اجرای این قانون بسیار سختگیرانه وارد عمل شده است.
یکی از ابهامات بزرگی که در ذهن مودیان شکل گرفته، این است که شرکت هایی که در زمینه صادرات فعالیت می کنند، چطور باید در این سامانه ثبت نام کرده و صورتحساب الکترونیکی صادر کنند؟ چراکه سازوکارهای شرکت های صادراتی کمی با شرکت های داخلی متفاوت است.
در این مقاله از وال بیل قصد داریم به توضیح همین مسئله بپردازیم و به سازوکار سامانه مودیان برای صادرات اشاره کنیم. با ما همراه باشید.
صورتحساب الکترونیکی برای صادرات
مهم نیست که مشتری های شما خارجی باشند و در زمینه صادرات، به هر شکلی فعالیت کنید. در متن قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان (2) صراحتا از شرکت های فعال در حوزه صادرات نام برده شده، و این شرکت ها نیز مشمول این قانون معرفی شده اند.
در این قانون حتی الگوی ویژه ای برای شرکت های صادراتی تعریف شده است که بتوانند با استفاده از آن صورتحساب الکترونیکی خود را صادر کرده و برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
برای آشنایی بیشتر مقاله انواع الگوهای صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.
قانون سامانه مودیان برای صادرات نیز تفاوتی با شرکت های داخلی ندارد.
شرکت های صادراتی باید چه نوع صورتحساب الکترونیکی را ارسال کنند؟
سازمان امور مالیاتی کشور، به صورت کلی سه نوع صورتحساب الکترونیکی را معرفی کرده است. صورتحساب های الکترونیکی نوع 1 و 2 و 3.
صورتحساب الکترونیکی نوع اول مخصوص کسب و کارهای B2B یا عمده فروشی است. در حالی که صورتحساب الکترونیکی نوع 2 مخصوص کسب و کارهایی است که با مصرف کننده نهایی در ارتباط هستند و به صورت B2C فعالیت می کنند. صورتحساب الکترونیکی نوع 3 نیز در واقع همان رسید دستگاه های کارتخوان یا درگاه های پرداخت آنلاین است که به صورت خودکار در قالب صورتحساب معتبر برای سازمان امور مالیاتی ارسال می شود.
برای آشنایی بیشتر توصیه می کنیم مقاله انواع صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کنید.
اساسا تمام کسب و کارهایی که نام خریدار الزاما در فاکتورهای فروش آنان ثبت می شود، باید صورتحساب الکترونیکی نوع 1 را ارسال کنند. در دستورالعمل سامانه مودیان، الگوی صورتحساب الکترونیکی شرکت های صادراتی، زیر مجموعه صورتحساب های نوع 1 تعریف شده است.
اما نکته جالبی که در این زمینه وجود دارد، این است که شرکت های صادراتی، با وجود الزام به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع 1، نیازی به ثبت اطلاعات خریدار خود ندارند! این یکی از جالب توجه ترین نکات در مورد سامانه مودیان برای صادرات است.
حال یک سوال بزرگ ایجاد می شود:
تفاوت صورتحساب الکترونیکی شرکت های صادراتی با صورتحساب های دیگر چیست؟
اصولا در سازوکار سامانه مودیان برای صادرات، صورتحساب الکترونیکی شرکت های صادراتی، تفاوت زیادی با سایر صورتحساب های الکترونیکی نوع 1 ندارد. بلکه ثبت صورتحساب در سامانه مودیان برای صادرات حتی از شرکت های داخلی B2B دیگر آسانتر هم هست!
برای اینکه بتوانیم در مورد تفاوت ها صحبت کنیم، ابتدا باید کمی به نحوه ارسال صورتحساب الکترونیکی بپردازیم.
تمامی شرکت ها، اعم از شرکت های داخی یا صادراتی، اصولا دو راهکار برای صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی معاملات خود دارند. یا اینکه مستقیما از طریق سامانه مودیان اینکار را انجام بدهند، یا با کمک شرکت های واسط و معتمد اینکار را انجام دهند.
ثبت، صدور و ارسال صورتحساب ها از طریق سامانه مودیان پیچیدگی های زیادی دارد و در کنار نیاز به دانش و مهارت IT، ممکن است وقت زیادی از شما بگیرد. به همین خاطر هم هست که بیشتر کسب و کارها ترجیح می دهند در ازای حق اشتراک ماهانه یا درصد اندکی از مبلغ فاکتور، با شرکت های واسط مانند وال بیل همکاری کنند.
شما می توانید مستقیما از طریق پنل وال بیل صورتحساب های الکترونیکی خود را صادر کرده یا فایل اکسل استانداردی که وال بیل در اختیار شما قرار می دهد را پر کنید و برای ما بفرستید. وال بیل در هر دو صورت صورتحساب الکترونیکی استاندارد را داخل کارپوشه شخصی شما در این سامانه ثبت می کند.
برای آموزش و دریافت فایل های اکسل صورتحساب الکترونیکی از وال بیل، به این صفحه مراجعه کنید.
الگوی استاندارد فایل اکسل برای صورتحساب های الکترونیکی نوع 1، الگوی عمومی فروش است. بررسی تفاوت های الگوی عمومی فروش با الگوی صادرات، می تواند به خوبی نحوه صدور صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان برای صادرات را به شما آموزش دهد.
صورتحساب الکترونیکی صادرات
الگوی صورتحساب الکترونیکی سامانه مودیان برای صادرات نیز مانند الگوی فروش به سه بخش کلی سرآمد، بدنه و اطلاعات پرداخت تقسیم بندی می شود.
زمانی که بخش سرآمد فایل اکسل صورتحساب سامانه مودیان برای صادرات را پر می کنید، نیازی به تعیین اطلاعات خریدار، اعم از نوع خریدار، شناسه ملی خریدار، شماره اقتصادی خریدار و غیره ندارید. همچنین از آنجایی که صادرات به صورت اقساطی انجام نمی شود، نیازی به پر کردن قسمت “نوع تسویه”، “مبلغ پیش پرداخت” و “اقساط ماهانه” نیست. همچنین پر کردن اطلاعات گمرکی برای شرکت های صادراتی ضروری است.
در هنگام پر کردن بخش بدنه صورتحساب الکترونیکی سامانه مودیان برای صادرات شما باید علاوه بر موارد موجود در الگوی استاندارد فروش، وزن خالص کالای فروخته شده را نیز وارد نمایید. هرچند نیازی به پر کردن قست های مبلغ تخفیف و سهم نقدی ندارید. چراکه در صادرات تخفیف یا فروش اقساطی نداریم.
در صورتحساب الکترونیکی سامانه مودیان برای صادرات، اصولا نیازی به پر کردن بخش اطلاعات پرداخت نخواهید داشت.
جمع بندی
سامانه مودیان برای صادرات استثنا قائل نشده و از این رو شرکت های صادراتی نیز باید مانند شرکت های داخلی، صورتحساب الکترونیکی معاملات خود را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. این شرکت ها باید با استفاده از الگوی مخصوصی که برایشان تعریف شده، صورتحساب الکترونیکی نوع 1 را در سامانه مودیان ارسال کنند. در این مقاله سعی کردیم به تفاوت های الگوی ویژه سامانه مودیان برای صادرات اشاره داشته باشیم و نحوه ارسال آن را به شما آموزش دهیم.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
سوالات متداول
· شرکت های صادراتی تا کی وقت دارند صورتحساب الکترونیکی خود را ارسال کنند؟
این شرکت ها نیز مانند شرکت های داخلی، حداکثر یک هفته وقت دارند تا صورتحساب الکترونیکی خود را سامانه مودیان ثبت کنند.
· آیا مشتریان خارج هم باید صورتحساب را تایید کنند؟
در صورتحساب های الکترونیکی نوع اول، خریدار نیز باید داخل سامانه فاکتور فروشنده را تایید کند. اما این موضوع در مورد شرکت های صادراتی صدق نمی کند. گرچه صورتحساب سامانه مودیان برای صادرات هم از نوع 1 است، اما نیازی به تایید مشتریان خارجی نیست.